Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Neomylná Öbergová si v Kontiolahti podmanila i druhý sprint, Davidová skončila šestá

Druhý sprint v Kontiolahti, druhé vítězství. Hanna Öbergová má v úvodu Světového poháru famózní formu. Ve finském zimním středisku navázala na nedělní triumf, na střelnici opět ani jednou nezaváhala a pojistila si vedení v celkovém hodnocení seriálu. Z českých reprezentantek se nejvíce dařilo šesté Markétě Davidové, která zapsala svůj nejlepší výsledek v letošní sezoně.

Markéta Davidová během sprintu SP v Kontiolahti
zdroj: LEHTIKUVA autor: Antti Aimo-Koivisto

Pětadvacetiletá Öbergová, zlatá medailistka z vytrvalostního závodu na olympijských hrách v Pchjongčchangu, prožívá nejlepší vstup do Světového poháru v kariéře. Při druhé střelbě si s ledovým klidem počkala na příznivější vítr, v kvapíkovém rytmu skolila všech pět terčů a zamířila k šestému vítězství v prestižním seriálu.

Švédskou radost umocnila její mladší sestra Elvira, která si zejména díky fantastickému výkonu na trati připsala "životní" 3. místo. "Je to úžasné. Cítila jsem se velmi dobře už během tréninků a prodala formu v závodu. S Hannou si den co den vzájemně pomáháme. Stát společně na pódiu bylo neuvěřitelné," popsala v České televizi. 

Mezi zmíněnou dvojici se vklínila jen Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová, jež před sezonou ohlásila comeback do Světového poháru po mateřské dovolené. Stejně jako starší ze sester Öbergových byla na střelnici stoprocentní, dojela druhá se ztrátou necelých 10 sekund a druhá je také v celkém hodnocení.

Dvě zaváhání u terčů naopak poslalo mimo medailové pozice tandem Johanna Skottheimová (20.) - Dorothea Wiererová (28.), jenž figuroval před sprintem v pořadí SP na "bedně". 

Davidová v závěru letěla na trati, stíhačka nemine ani Charvátovou s Jislovou

Davidovou připravila o ještě lepší umístění kalibrová rána vestoje, od bronzu ji dělilo 20 vteřin. "Za střelbu jsem ráda. Jen škoda toho kalibru, který nespadl. Na stojce jsem první ránu odkládala, ale aspoň jsem se trefila. Vím, že to bylo pomalejší, ale musím se soustředit na to, abych se trefovala, potom můžu zrychlovat," konstatovala Davidová.

Na trati byla naopak rodačka z Janova nad Nisou velmi rychlá a jen osm biatlonistek se pyšnilo lepším časem. V závěrečných padesáti metrech byla dokonce nejlepší. "Při běhu jsem se necítila špatně ani v předchozích závodech. Musím zaklepat, že mě docela drží," doplnila průběžně patnáctá žena v hodnocení SP.   

Z kvinteta českých reprezentantek bodovala už jen bronzová medailistka z mistrovství světa Lucie Charvátová, jež se navzdory třem minelám (1x vleže, 2x vestoje) podělila o 33. příčku.

"Je to ohromná škoda, bylo to dnes jako přes kopírák. Chyby na střelnici mě prostě brzdí a mrzí mě to," řekla Charvátová a s nadsázkou přidala. "Už bych asi potřebovala změnit Kontiolahti za něco slunečného horského."

Do nedělního stíhacího měření sil postoupila ještě Jessica Jislová, jež oproti Charvátové nezasáhla terč dvakrát, ale výrazně pomalejší běh ji odsunul na 53. místo.

Eva Puskarčíková (77.) si "odstřelila" sprint na úvodní ležce, po které musela absolvovat tři trestná kola, a nucené volno bude mít o víkendu i Tereza Voborníková (76.).

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) - sprint:

Ženy - 7,5 km: 1. H. Öbergová (Švéd.) 21:11,5 (0), 2. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -9,6 (0), 3. E. Öbergová (Švéd.) -27,9 (1), 4. Röiselandová (Nor.) -33,8 (1), 5. Herrmannová (Něm.) -47,6 (1), 6. Davidová (ČR) -48,1 (1), 7. Alimbekavová (Běl.) -50,0 (1), 8. Eckhoffová (Nor.) -1:00,8 (2), 9. Valj Semerenková (Ukr.) -1:01,5 (0), 10. Mironovová (Rus.) -1:03,7 (1), ...33. Charvátová -1:48,2 (3), 53. Jislová -2:19,9 (2), 76. Voborníková -3:10,4 (2), 77. Puskarčíková (všechny ČR) -3:11,9 (3).

Průběžné pořadí SP (po 3 z 26 závodů): 1. H. Öbergová 156, 2. Chevalierová-Bouchetová 115, 3. Röiselandová 114, 4. Skottheimová (Švéd.) 112, 5. E. Öbergová 108, 6. Alimbekavová 108, ...15. Davidová 62, 56. Charvátová 8.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články