Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Závod jedné ženy. Stíhačku v Oslu si podmanila Kuzminová. Vítková útočila na desítku

Usmívala se, mávala fanouškům a bylo znát, jak si poslední kolo užívá. Slovenka Anastasia Kuzminová i ve stíhacím závodě na závěrečném podniku Světového poháru v Oslu nedala soupeřkám šanci. Poprvé v kariéře se jí navíc podařilo odstřílet všechny čtyři položky bez chyby. Slavit mohla i Italka Dorothea Wiererová, která si dvanáctým místem zajistila malý křišťálový glóbus za výhru v disciplíně. Nejlepší Českou byla třináctá Veronika Vítková. 

Slavící Anastasia Kuzminová po stíhačce v Oslu
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Jon Olav Nesvold

V Norsku se loučí se svojí veleúspěšnou kariérou a biatlonové "Sbohem" v podání Anastasie Kuzminové zatím probíhá velkolepě. Druhé vystoupení v Oslu, druhá výhra. Navíc ve stíhačce všechny soupeřky porazila ne rozdílem jedné, ale hned několika tříd.

Její triumf navíc nese dvě výjimečností.

Na trati na legendárním Holmenkollenu si připsala šesté vítězství ve Světovém poháru v kariéře, čímž se osamostatnila na čele tabulek. Žádná jiná biatlonistka zde nemá tolik triumfů.

Ve 34 letech navíc poprvé ve SP odstřílela závod, kde byly čtyři položky, bez jediné chyby. Při závěrečné stojce na ní bylo znát, jak moc chce tuto nelichotivou bilanci zlomit. Poslední dva projektily si proto velmi hlídala. Když se to pak povedlo, okamžitě se jí na tváři objevil velký úsměv. Navíc v celém závodě byla jediná, kdo skolil všech 20 terčů.

Luxus klidného míření si Slovenka zajistila i fantastickým výkonem na trati, kde měla vůbec nejrychlejší čas ze všech. Jediný moment, kdy potkala nějakou soupeřku, byl na startu, kde měla po sprintu náskok 21 sekund.

Od té doby to byl závod jedné ženy. Kuzminová náskok na zbytek startovního pole neustále navyšovala. V závěrečném kole si tak mohla dovolit rozdávat úsměvy, mávat fanouškům a naplno si užívat zasloužené ovace. V cíli nakonec musela čekat minutu a 42 sekund, než dorazila některá z jejích soupeřek.

Pro stříbro si dorazila Němka Denise Herrmannová, která startovala jako pátá a v závodě musela na dvě trestná kola. Třetí dojela Švédka Hana Öbergová, jež na vítězku ztratila více než dvě minuty.

Poslední projektil obral Vítkovou o desítku, ale zajistila si masák

Na nejlepší desítku útočila Veronika Vítková, která startovala s číslem 23. Česká reprezentantka velice dobře běžela a navíc dlouho patřila k těm málo biatlonistkám, které byly na střelnici stoprocentní. Pomalu a jistě se tak posouvala pořadím výše a výše. 

Na poslední položce ve stoje díky chybám soupeřek mohla dokonce zaútočit na šesté, sedmé místo. Potřebovala akorát zopakovat stoprocentní střelbu.

První, druhý, třetí i čtvrtý projektil našel cíl. Ovšem poslední rána v závodě zamířila mimo a česká biatlonistka musela na trestné kolo.

Do závěrečného kola vyrazila jedenáctá, ale dvě soupeřky ji ještě předstihly, a do cíle dorazila třináctá. I tak se ale mohla radovat. Díky součtu umístění ve stíhačce a sprintu (23.) si zajistila účast v nedělním závodě s hromadným startem.

"Škoda poslední rány, byla na devět hodin, ale Veronika předvedla perfektní výkon, i běžecky se jí dařilo," pochválil Vítkovou asistent trenéra žen Jiří Holubec v České televizi.

Norka Tiril Eckhoffová během závodu v Oslu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JON OLAV NESVOLD

Solidní skok pořadím se povedl i Evě Puskarčíkové. Do stíhačky se vydala jako 51., ale díky jen dvěma trestným okruhům nakonec poskočila na 27. příčku. Závod se naopak vůbec nepovedl Markétě Davidové, která sedmkrát minula terč a jen jedna závodnice byla v cíli horší než ona. Mladá Češka dojela šestapadesátá.

Wiererová si zajistila malý křišťálový glóbus

Velkou radost v cíli mohla mít Italka Dorothea Wiererová. Díky selhání krajanky Lisy Vittozziové ve sprintu, která se do stíhačky vůbec nedostala, měla boj o malý křišťálový glóbus ve svých rukou a situaci zvládla.

Její největší rivalka Norka Marte Olsbuová Röiselandová sice dorazila do cíle dříve, na čtvré příčce, jenže Italka odpověděla dvanáctou pozicí, což v součtu stačilo na vystoupání na nejvyšší pozici.

Norku v konečném součtu porazila o 15 bodů. Navíc se přiblížila i celkovém triumfu ve Světovém poháru. Na druhou Vittozziovou má před závěrečným závodem náskok 42 bodů. Třetí Kuzminová zaostává za Wiererovou o 50 bodů.

Finále SP v biatlonu v Oslu:

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Kuzminová (SR) 28:25,9 (0 tr. okruhů), 2. Herrmannová (Něm.) -1:42,8 (2), 3. Öbergová (Švéd.) -2:01,1 (1), 4. Röiselandová (Nor.) -2:11,7 (3), 5. Perssonová (Švéd.) -2:12,5 (1), 6. Eckhoffová (Nor.) -2:27,0 (4), 7. Preussová (Něm.) -2:31,8 (3), 8. Mäkäräinenová (Fin.) -2:34,1 (1), 9. Eganová (USA) -2:43,8 (3), 10. Aymonierová (Fr.) -2:55,2 (4), ...13. Vítková -3:00,4 (1), 27. Puskarčíková -4:28,9 (2), 55. Davidová (všechny ČR) -7:08,4 (7).

Konečné pořadí disciplíny (po 8 závodech): 1. Wiererová (It.) 327, 2. Röiselandová 312, 3. Kuzminová 309, 4. Vittozziová (It.) 301, 5. Mäkäräinenová 286, 6. Herrmannová 254, ...27. Vítková 113, 32. Davidová 84, 40. Puskarčíková 59, 73. Charvátová (ČR) 11.

Průběžné pořadí SP (po 24 z 25 závodů): 1. Wiererová 894, 2. Vittozziová 852, 3. Kuzminová 844, 4. Röiselandová 834, 5. Öbergová 681, 6. Mäkäräinenová 657, ...21. Davidová 401, 30. Vítková 249, 39. Puskarčíková 152, 81. Charvátová 31, 90. Jislová (ČR) 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články