Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vytrvalostní závod pod nadvládou Francie. Výhru slavil Fourcade, nejlepším Čechem Moravec

Zapomeňte na trápícího se Martina Fourcada z loňské sezony. Legendární biatlonista je v novém ročníku opět ve formě a naplno to ukázal ve vytrvalostním závodě Světového poháru v Östersundu. Na 20 kilometrů dlouhé trati si doběhl pro vítězství, na které čekal téměř rok. Francouzi celkově dominovali, jelikož obsadili první čtyři místa. Nejlepším Čechem byl Ondřej Moravec na sedmnácté pozici.

Martin Fourcade se raduje z vítězství na závodě v Östersundu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JOHANNA LUNDBERG

V minulém ročníku to bylo z jeho strany neobvyklé trápení. Špatná střelba, pomalý běh. Martin Fourcade nebyl tím Martinem Fourcadem, kterého se obával celý biatlonový svět, a místo boje o nejvyšší příčku spíše soupeřil sám se sebou.

Kvůli špatné formě musel na další vítězství ve Světovém poháru čekat od 15. prosince minulého roku, kdy opanoval stíhačku v rakouském Hochfilzenu. Dělalo to tedy přesně 353 dní bez vítězství. Černá série je ale nyní minulostí.

Místem návratu na špici se stal Östersund. Disciplínou pak vytrvalostní závod na 20 kilometrů. "Je to jeden z největších úspěchů v mé kariéře. Chtěl jsem opět ukázat, že jsem znovu konkurenceschopný, a z výsledku jsem nadšený," prohlásil.

Fourcade návrat naznačil už v úvodním nedělním sprintu, kdy skončil pátý. "Ještě se mi nestalo, abych byl tak spokojený s pátým místem, a přišlo mi to i trochu zvláštní. Ale ukázalo mi, že jsem schopný závodit po celou zimu," řekl k prvnímu výsledku v ročníku.

Naplno to ale rozbalil až v nejdelší individuální disciplíně. Jen do první střelby nestíhal časem na Johannese Thingnese Bö. Jenže zatímco fenomén loňského ročníku se začal od té doby nebývale běžecky trápit, Francouz pokračoval v tempu. 

Od mezičasu na 6,8 kilometru neměl na mezičasech konkurenci a až do cíle se na tom nic nezměnilo. Jen při čtvrté položce, ve stoje, si připsal za jednu minelu na střelnici trestnou minutu a na devět vteřin se k němu přiblížil Simon Destieux, jenže Fourcade dokázal v závěrečném kole zrychlit a mohl slavit 77. individuální triumf v kariéře ve Světovém poháru.

Celkově to byl den Francouzů, kteří na trati dominovali. Druhý skončil s mankem 12 sekund právě Destieux. Třetí dorazil i přes tři trestné minuty Quentin Fillon Maillet a čtvrtá pozice patří Émilienu Jacquelinu. Navíc životní sedmé místo bral Florent Claude.

"Můžeme být na sebe pyšní za to, čeho jsme dosáhli. Také ale vím, že v biatlonu musí být vše perfektní, aby se něco podobného povedlo, takže musíme poděkovat celému týmu, servisu," dodal Fourcade.

Závod se naopak vůbec nepovedl vítězi úvodního sprintu a hlavnímu favoritovi Böovi, který k špatnému běhu přidal dvě střelecké chyby a obsadil desátou příčku. Přišel tak o sérii čtyř vítězství ve Světovém poháru v řadě.

Nejlepší z Čechů byl Ondřej Moravec, který měl pomalý běh, ale na střelnici oproti většině soupeřů jen jednou netrefil terč a skončil sedmnáctý. Ještě lépe mohl dopadnout Michal Krčmáč, jenže na poslední položce třikrát minul a byl devětadvacátý.

"Začal jsem přemýšlet, že závod by nebyl špatný, kdyby se to povedlo odstřílet čistě. To je první cesta do pekla, kterou můžete udělat. Vznikla tam chyba a vzniklo to v mé hlavě. A fakt jsem na sebe naštvaný, protože tolik závodů, co mám za sebou, by se mi to nemělo stávat a opravdu mě to štve," zlobil se na sebe Krčmář.

Body bral i Jakub Štvrtecký, jenž dojel dvaatřicátý, a Michael Šlesingr, v cíli čtyřicátý. Adam Václavík časem skončil až šestasedmdesátý.

Pomalý běžec Moravec, Krčmář si odstřelil desítku

Vytrvalostní závod nabídl oproti sprintu odlišné podmínky. Oteplilo se a sníh byl hodně měkký. Někteří závodníci se proto rozhodli jet až s vyšším číslem v naději, že se ochladí. Hlavní favorité a dva nejlepší z Čechů volili jinak.

Jako první vyjel z reprezentantů Moravec, který měl číslo 10. První ležka mu vyšla skvěle a dokonce byl chvíli první. Brzy ho ale překonala většina favoritů, na které nestíhal po celý závod běžecky (na trati až 47. čas ze 111 biatlonistů).

Zkušený Čech zaváhal na střelnici jen při druhé položce. Ve stoje jednou minul a připsal si trestnou minutu. Ve zbytku závodu však byl bezchybný, díky čemuž pomalu a jistě stoupal pořadím, až se propracoval k solidnímu sedmnáctému místu.

To Krčmář měl našlápnuto do první desítky. Jeho výkon měl podobný scénář jako Moravcův. První položka čistá, druhá jedna chyba, třetí čistá. Narozdíl od zkušenějšího parťáka si ale solidně počínal i na lyžích a na poslední stojku přijel jako devátý.

První dvě rány trefily terč, pak ale Krčmář začal přemýšlet, třikrát minul a z potenciálního výborného výkonu bylo až umístění na konci třetí desítky.

Tři chyby na střelnici udělal Jakub Štvrtecký, ale dvaatřicáté místo mu zajistilo cenné body do Světového poháru.

Poslední místo s body obsadil Michael Šlesingr, jenž podobně jako Štvrtecký byl na trati běžecky rychlejší než Moravec, jenže rovněž tři nesestřelené terče mu šanci na lepší než čtyřicáté místo nedaly.

Nejhorším Čechem byl Adam Václavík, jemuž se nedařilo ani na střelnici (pět chyb), ani na lyžích a obsadil 76. pozici.

Ve čtvrtek budou závodit ženy na 15 km, startují v 16:20. Českou nadějí bude Markéta Davidová, třetí z nedělního sprintu. V minulé sezoně stála po vytrvalostním závodu na stupních vítězů dvakrát, pokazila ho jen na MS právě v Östersundu.

Muži - vytrvalostní závod (20 km):

1. M. Fourcade 53:11,9 min. (1 trest. minuta), 2. Desthieux -12,7 (1), 3. Fillon Maillet -1:50,8 (3), 4. Jacquelin (všichni Fr.) -2:17,8 (2), 5. Weger (Švýc.) -2:28,2 (1), 6. T. Bö (Nor.) -2:28,8 (2), 7. Claude (Fr.) -2:32,4 (2), 8. Jelisejev -2:54,6 (1), 9. Loginov (oba Rus.) -2:55,1 (2), 10. J.T. Bö (Nor.) -3:12,6 (2), ...17. Moravec -3:54,4 (1), 29. Krčmář -5:10,4 (4), 32. Štvrtecký -5:32,4 (3), 40. Šlesingr -6:00,9 (3), 76. Václavík (všichni ČR) -9:10,1 (5).

Průběžné pořadí SP (po 2 závodech): 1. M. Fourcade 100, 2. T. Bö 92, 3. J.T. Bö 91, 4. Jelisejev 82, 5. Desthieux 81, 6. Fillon Maillet 77, ...20. Krčmář 37, 28. Moravec 24, 38. Václavík 15, 43. Štvrtecký 11, 52. Šlesingr 6.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články