Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Suverénní Samuelsson zvítězil ve sprintu. Krčmář se hledá, na body dosáhl jen Štvrtecký

Sprinterský souboj zkraje ročníku Světového poháru dopadl lépe pro Švéda Sebastiana Samuelssona. Norský suverén Johannes Bö na něj nestačil o více než dvanáct vteřin, před něj se však stihl ještě natlačit krajan Vetle Christiansen. Českým biatlonistům se v Östersundu nedařilo, na body dosáhl pouze sedmadvacátý Jakub Štvrtecký. Přímé přenosy ze SP sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Sebastian Samuelsson
zdroj: ČTK/AP

Samuelsson měl co napravovat, protože ve vytrvalostním závodu v sobotu skončil po šesti chybách čtyřicátý.

V minulé sezoně stříbrný medailista ve stíhačce z mistrovství světa tentokrát střílel přesně a v kombinaci s nejrychlejším během z pole si vítězství utéci nenechal. Jedná se o jeho druhý triumf v SP kariéry. 

Švédům se den vydařil velice, už předtím totiž dokázala triumfovat ve sprintu Hanna Öbergová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih střeleb a ohlasy českých biatlonistů ze sprintu v Östersundu

"Bylo to jako na houpačce. Včerejšek se relativně povedl, protože ukázal, že kluci na to mají běžecky, ale na střelnici to nevyšlo. Výkony nebyly úplně vzadu, takže byly kvalitní. Dnešek se hodnotí trochu hůř," uvedl v rozhovoru pro ČT sport asistent trenéra Aleš Ligaun.

"Jsme rádi za Kubu vepředu. Nevyšlo to ale podle představ, každá ztráta na trati i střelnici je hrozně drahá," dodal Ligaun.

Přičítá to zejména nervozitě. "Jsou to první závody. V přípravě ukázali, že střílet umějí, ale v závodě hlava funguje trochu jinak. Pracovat se bude na běhu i střelbě, pořád jsme na začátku sezony. Ale když se do té položky neuvolní, asi to jinak nepůjde," pokračovala pravá ruka Ondřeje Rybáře.

Štvrtecký zapsal jednu chybu, po druhé položce si ale střelbu pohlídal. Celkově to stačilo na umístění ve třetí desítce a body pro mladého závodníka z Velkých Karlovic.

"Za stojku jsem rád, i když jsem se tam klepal, ale byla to nula. Na ležce jsem prst moc necítil. Na střelbu je to tu takové náročnější," mrzelo Štvrteckého mrazivé počasí. "Nebýt té vstupní rány, byla by spokojenost," doplnil.

Michal Krčmář se podle svých slov zatím hledá - a bylo to vidět. Hned v úvodu musel na trestné kolo, rázem ztratil na čelo a propast se po stojce a dvou minelách ještě navýšila.

"Nemůžu bejt spokojenej. Víceméně to včera začalo, dnes bylo vyústění situace. Se stojkama se tu peru, mám dva tři dny, abych s tím něco udělal, abych to změnil. Mrzí mě to, ale zlomit se tím nechci nechat," řekl třiašedesátý Krčmář.

Michal Krčmář
zdroj: AP autor: Darko Bandic

Na střelnici ve švédské biatlonové aréně mu to prý moc nesedí. "Hrozně se s tím peru. Na každé ráně musím pracovat, mít dvěstěprocentní koncentraci. Musím se vrátit do toho svého, co mi funguje," přála si česká jednička.

"A trať? Takový standard. Neurazil jsem, nenadchnul," dodal Krčmář.

Mikuláš Karlík (95.) se netrefil rovnou trojnásobně. Položku vestoje pak začal v rytmu a dobře, jenže na čtvrtou ránu čekal a netrefil ji stejně jako tu poslední.

Adam Václavík se čtyřmi chybami a pomalým během skončil až hluboko v poli na 104. místě. Ještě o flek hůře pak dojel Vítězslav Hornig (2 chyby).

Z prvního dílu SP sezony to nebylo zdaleka vše. Sprint se poběží i ve čtvrtek, víkendu na něj navážou stíhací závody a štafety. Posléze se podnik přesune do rakouského Hochfilzenu, do Vánoc se stihne ještě program elitního seriálu v malebném francouzském Annecy.

Výsledky sprintu biatlonistů (10 km):

1. Samuelsson (Švéd.) 22:33,5 (0 trest. okruhů), 2. Christiansen -11,8 (0), 3. J. T. Bö (oba Nor.) -12,2 (0), 4. Jacquelin -23,2 (1), 5. Desthieux (oba Fr.) -23,8 (0), 6. Nawrath (Něm.) -27,5 (0) a Claude (Fr.) -27,5 (1), 8. Bakken -37,6 (0), 9. Andersen (oba Nor.) -49,1 (0), 10. Loginov (Rus.) -53,4 (0), ...27. Štvrtecký -1:24,7 (1), 63. Krčmář -2:25,1 (3), 95. Karlík -3:11,6 (5), 104. Václavík -3:26,0 (4), 105. Hornig (všichni ČR) -3:28,5 (2).

Pořadí SP (po 2 z 22 závodů): 1. Desthieux a J. T. Bö oba 88, 3. T. Bö (Nor.) 83, 4. Christiansen 78, 5. Bakken 72, 6. Claude 68, ...36. Krčmář 20, 41. Štvrtecký 14.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články