Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Štvrtecký zajel životní sprint, dominoval Johannes Bö

Nejlepší závod kariéry zajel ve sprintu Jakub Štvrtecký. Po bezchybné střelbě obsadil osmou pozici. Úspěch českých barev podtrhl patnáctým místem Michal Krčmář. Bodoval i sedmatřicátý Tomáš Mikyska. Johannes Bö neměl konkurenci. Druhého Emiliena Jacquelina porazil o 43 sekund. V sobotu jsou na programu stíhačka žen a štafeta mužů. Přímé přenosy nabídne ČT sport i ČT sport Plus.

Hochfilzen dlouho nenosil českým biatlonistům štěstí, muži čekali na umístění v desítce od památného mistrovství světa v roce 2017. Štvrtecký ovšem ukázal, co v něm dřímá. Do závěru dal všechno.

"Stojku si vůbec nepamatuju. Byla to ale nula, tak proč ne," řekl Štvrtecký. "Ke konci jsem už vůbec nemohl. Přišlo mi, že jsem od druhého kola celkem tuhý. Na střelnici jsem se snažil dělat, co jsem měl a vyšlo to. Jsem za to rád," doplnil.

Skvělou partii měl rozehranou také Krčmář, mohl pomýšlet možná ještě výš než Štvrtecký, jenže na střelbě vestoje minul dva terče.

"Škoda. Tu stojku jsem nezvládl. Vykolejila mě třetí rána, která nespadla. Musela být těsná. Vůbec jsem netušil, že nespadne a trochu mě to rozhodilo do zbytku položky. Sice by se to nemělo stávat, ale stalo se. To je důvod, proč nejsem výš," prohlásil Krčmář. "Tělo dneska fungovalo, nebylo to špatné," popsal své pocity z trati.

S jedním omylem se neztratil Tomáš Mikyska, který si připsal skalp například Tarjeie Böho, který musel na čtyři trestná kola. "Věřil jsem si, hrozně mě mrzí první rána na stojce. Mám to tady rád, dobře se mi tu střílí," uvedl mladý český závodník, který si připsal druhé body v řadě.

Co se dělo na trati

Jelo se nezvykle na dvouapůlkilometrovém okruhu, tedy po první střelbě závodníci absolvovali dvě kola.

Skvěle vyšla první střelba Štvrteckému. Svou práci udělal v rytmu rychle a bezchybně. Ve zdvojené další části sice na nejlepší ztrácel, ale na stojce na rozdíl od mnohých trefil vše a spěchal za skvělým výsledkem. V závěrečném kole jel téměř totožný čas se skvělým běžcem Sebastianem Samuelssonem.

Od počátku kraloval na trati Johannes Bö. K rychlému běhu přidal i nulu na střelnici a mířil jistě za vítězstvím.

Švéd Ponsiluoma finišoval ještě o něco lépe než Štvrtecký. Záhy byl lepší s jednou chybou také Laegreid. A Nory se to začalo v popředí jen hemžit. O skvělý výsledek jel také Andersen. Do hry o stupně vítězů se přihlásil i Jacquelin.

Rastorgujevs se na střelnici nemýlil a v cíli předstihl Štvrteckého. Fillon Maillet chyboval jednou a na trati doháněl českého reprezentanta. V dramatickém finiši byl Francouz rychlejší o více než sekundu.

Navzdory dvěma chybám na střelbě vestoje Krčmář udržoval pozice ve druhé desítce. Naopak Mikuláš Karlík třikrát chyboval a nepohyboval se v popředí. Podobně ani Jonáš Mareček, kterého dva omyly poslaly za bodované pozice i z účasti ve stíhacím závodě.

Výsledky SP v biatlonu v Hochfilzenu

Muži - sprint (10 km): 1. J. T. Bö (Nor.) 23:04,0 (0 trest. okruhů), 2. Jacquelin (Fr.) -43,0 (1), 3. Laegreid -46,9 (1), 4. Andersen (oba Nor.) -54,5 (0), 5. Rastorgujevs (Lot.) -1:00,4 (0), 6. Ponsiluoma (Švéd.) -1:03,7 (1), ...8. Štvrtecký -1:10,5 (0), 15. Krčmář 1:37,4 (2), 37. Mikyska -2:22,6 (1), 57. Karlík -3:01,4 (3), 62. Mareček (všichni ČR) -3:11,4 (2).

Pořadí SP (po 4 z 21 závodů): 1. J. T. Bö 299 bodů, 2. Laegreid 250, 3. Jacquelin 193, 4. Samuelsson (Švéd.) 167, 5. Rees (Něm.) 166, 6. Ponsiluoma 163, ...18. Krčmář 81, 25. Štvrtecký 48, 50. Mikyska 13.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články