Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Po sérii druhých míst se Simonová dočkala výhry. Jislová byla ve sprintu v Otepää šestnáctá

Už to vypadalo, že letošní sezonu bude moct označit jako stříbrnou. Julia Simonová se však přece jenom s blížícím se koncem Světového poháru dočkala individuálního triumfu. Francouzská biatlonistka ovládla sprint v estonském Otepää. Nejlepší Češkou byla Jessica Jislová, jež jako jedna z mála závodnic sestřelila všech deset terčů a skončila šestnáctá. Naopak Markéta Davidová se s malorážkou trápila a nebodovala.

Zatímco některé biatlonistky se už vidí na dovolené a horlivě odečítají dny do konce olympijské sezony, Julia Simonová by po vlastním výkonu ve sprintu v estonském Otepää možná ročník Světového poháru ještě o nějaký ten týden protáhla.

Důvod? Pětadvacetiletá Francouzka se poprvé v sezoně mohla radovat z individuálního vítězství.

Až doposud to pro ni byl ročník stříbrný. Medaili této hodnoty brala společně s mix štafetou na olympijských hrách v Pekingu a hned čtyři individuální druhá místa se jí podařilo ukořistit ve Světovém poháru.

Vždy jí pomyslný krůček a pár vteřin na jednu soupeřku chyběly.

Estonské Otepää tuto sérii ale zlomilo.

I Simonová přitom patřila v předposledním sprintu sezony k velkému množství závodnic, které na střelnici minimálně jednou minuly. To se také projevilo v celkovém pořadí, protože na druhém i třetím místě skončily netradiční jména. Pro životní individuální úspěch ve Světovém poháru si dojela díky čisté střelbě druhá Němka Vanessa Voigtová a bronz brala rovněž bezchybná Norka Karoline Offigstad Knottenová.

Ani deset přesně sestřelených terčů ovšem nestačily na Simonovou. Francouzka sice musela na jedno trestné kolo, jenže pálila rychle a především, na 7,5kilometrové trati výborně běžela. Ve stopě měla celkově třetí nejlepší čas a poslední kolo dokonce prolétla nejlépe ze všech.

Jak skvěle si na lyžích vedla, krásně demonstruje rozdíl mezi ní a Knottenovou. Norka do závěrečného kola šla virtuálně první s náskokem přes 11 sekund, jenže Simonová jí nakonec porazila o 12,8. Mezi ně se ještě vešla Voigtová, která za první pozici zaostala o 11 vteřin.

Mezi bezchybné střelkyně patřila i nejlepší Češka závodu Jessica Jislová, kterou však o lepší umístění připravil horší běh. Ve finále z toho bylo šestnácté místo. "I v tréninku se mi tady střílelo dobře, takže jsem ráda, že jsem na to navázala. Trochu mě mrzí, že jsem většinu trati jela sama, jelikož foukalo. Ale jinak jsem odvedla maximum a jsem spokojená," řekla v cíli.

Deset terčů sestřelila i Eliška Teplá, jež obsadila šestatřicátou pozici a získala své první body v seriálu. Doposud byla nejlépe čtyřiasedmdesátá. "Jsem nadšená. Když jsem ráno viděla vítr a připravovala se, očekávala jsem, že to bude na střelnici obtížné. Vůbec jsem si nepředstavovala, že bych mohla nulovat," hlásila.

Před ni, na jednatřicáté místo, se dokázala dostat ještě Lucie Charvátová, která musela na čtyři trestná kola. Eva Puskarčíková po dvou chybách byla třiačtyřicátá a Markéta Davidová, která na úvodní ležce minula čtyřikrát a celkově za sebou nechala pět černých terčů, zaznamenala devětačtyřicáté místo.

Sprintu se zúčastnily také ukrajinské sestry Horodné, které se připojily k českému týmu. Sedmnáctiletá Olena a o tři roky starší Julia dosud startovaly v IBU Cupu nebo juniorských závodech. Mezi elitou debutovaly. "Poslední dva týdny byly pro nás velice náročné z psychického i fyzického hlediska. Po útěku z Ukrajiny jsme pořád na cestách. Není to jednoduché," řekla Olena Horodná.

Start mezi nejlepšími světovými biatlonistkami, zatímco jiní ukrajinští závodníci Julia Džymová a Dmytro Pidručnyj bojují na frontě, vnímají jako poselství. "Máme povinnost dát všem vědět, že Ukrajina je národ, který nemůže být zlomen," dodala Julia Horodná, která obsadila 82. místo. Její sestra byla o tři místa za ní.

Světový pohár v Otepää bude pokračovat v sobotu závody s hromadným startem. Z českých reprezentantů do nich zasáhnou Michal Krčmář a Jislová s Davidovou.

SP v biatlonu v Otepää (Estonsko):

Ženy - sprint (7,5 km ženy): 1. Simonová (Fr.) 20:45,8 (1 trest. okruh), 2. Voigtová (Něm.) -11,0 (0), 3. Knottenová (Nor.) -12,8 (0), 4. Hermannová (Něm.) -16,1 (1), 5. Tandrevoldová (Nor.) -21,9 (1), 6. H. Öbergová (Švéd.) -23,0 (1), 7. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -24,6 (1), 8. E. Öbergová (Švéd.) -33,5 (2), 9. Hauserová (Rak.) -34,2 (1), 10. Röiselandová (Nor.) -35,5 (2), ...16. Jislová -53,6 (0), 31. Charvátová -1:41,3 (4), 36. Teplá -1:49,1 (0), 43. Puskarčíková -2:04,3 (2), 49. Davidová (všechny ČR) -2:13,4 (5).

Průběžné pořadí SP (po 18 z 22 závodů): 1. Röiselandová 759, 2. E. Öbergová 665, 3. Alimbekavová (Běl.) 589, 4. H. Öbergová 586, 5. Hauserová 552, 6. Wiererová (It.) 528, ...12. Davidová 423, 19. Jislová 351, 69. Charvátová 33, 71. Puskarčíková 30, 88. Voborníková a Vinklárková (obě ČR) obě 12, 98. Teplá 5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články