Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nejlepší štafetu vystřihli Francouzi. České šance skončily na střelnici

Mužská štafeta na MS v Anterselvě neuspěla. Kvarteto Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký a Michal Krčmář se trápilo na střelnici a na nejlepší nestačilo. Češi nenapodobili čtvrté místo ženské štafety a skončili na třinácté příčce. Zvítězili francouzští biatlonisté.

Francouzská štafeta
zdroj: ČTK/DPA autor: Hendrik Schmidt

Česká štafeta se trápila, tři chyby na položce udělali Moravec, Štvrtecký i Krčmář. Přestože žádný ze závodníků nemusel na trestný okruh, znamenalo to podstatnou ztrátu ve skvěle obsazeném poli. Finišman Krčmář už se nemusel příliš nikam hnát, ti nejlepší byli dávno pryč.

"Na trati to byl průměr, na střelnici škoda. Vleže bylo zbytečné dobíjení na dvě, tam jsem ztratil vteřiny. Ve stoje jsem také nechal hodně času," hodnotil po závodě pro Českou televizi Štvrtecký.

O zlatu se rozhodlo na závěrečné položce. Francouz Quentin Fillon Maillet ji zvládl lépe než Benedikt Doll a dojel pro zlato. Němci nakonec nebrali ani stříbro, neboť se před ně v závěru dostal Johannes Bö.

Jak závod probíhal?

Šlesingr vyrazil do svého posledního závodu na světovém šampionátu. Dařilo se mu – na svém úseku udělal jedinou chybu a obstojně se držel i běžecky. Na předávce dalšímu veteránovi českého týmu Ondřeji Moravcovi předával se ztrátou 41 vteřin na průběžném devátém místě. Vedli Němci těsně před francouzským kvartetem.

Moravec si tak dobře nevedl a za jeho působení se tým propadl až na dvanácté místo. Mohly za to především tři chyby ve stoje, a to byl český biatlonista ještě rád, že nešel na trestné kolo, které bylo v tomto případě velmi blízko. Vedly dále štafety z Německa a Francie, které si držely velký náskok před zbytkem pole.

Dalším na řadě byl Štvrtecký, který začal dvěma chybami vleže. Svůj výkon nezlepšil ani napodruhé, kdy se fanoušci mohli klepat o to, zda Češi nepojedou trestný okruh. Štvrtecký situaci nakonec zvládl, i když tři chyby znamenaly další propad pořadím. Mladý český závodník předával Krčmářovi hluboko na chvostu pole.

V současnosti nejvyrovnanější z českých biatlonistů udělal jednu chybu vleže a držel se na začátku druhé desítky pořadí. Spěchat už nebylo příliš kam, soupeři byli odjetí. O vítězství sváděl souboj Quentin Fillon Maillet s Benediktem Dollem, více sil a rozvahy nakonec předvedl Francouz. Doll navíc neudžel ani stříbro, když jej v závěru předjel Johannes Bö.

Mistrovství světa v biatlonu v Anterselvě (Itálie) - štafeta:

Muži (4x7,5 km): 1. Francie (Jacquelin, M. Fourcade, Desthieux, Fillon Maillet) 1:12:35,9 (0+4), 2. Norsko (Christiansen, Dale, T. Bö, J. T. Bö) -21,5 (1+12), 3. Německo (Lesser, Horn, Peiffer, Doll) -36,2 (1+8), 4. Rusko -1:44,7 (0+9), 5. Slovinsko -1:45,8 (0+8), 6. Rakousko -2:28,5 (2+12), 7. Itálie -2:32,0 (0+9), 8. USA -2:32,9 (0+5), 9. Bělorusko -2:40,4 (0+6), 10. Švédsko -3:28,9 (2+10), ...13. ČR (Šlesingr, Moravec, Štvrtecký, Krčmář) -3:54,8 (0+14).

Průběžné pořadí SP štafet (po 5 ze 6 závodů): 1. Norsko 288, 2. Francie 276, 3. Německo 224, 4. Rusko 210, 5. Slovinsko 182, 6. Rakousko 176, ...11. ČR 160.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články