Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Bö zpět ve žlutém. Ve sprintu v Hochfilzenu nenašel konkurenci. Štvrtecký si vylepšil maximum

Na jeden závod přenechal žlutý dres pro lídra Světového poháru Martinu Fourcadovi, ale Johannes Thingnes Bö už ho má zpět. Norský biatlonista si návrat na čelo zajistil vítězstvím ve sprintu v rakouském Hochfilzenu. Čechům se závod nevydařil, a to především střelecky. Nejlepší byl Jakub Štvrtecký, který si 29. příčkou vylepšil osobní maximum v SP.

Slavící Johannes Thingnes Bö
zdroj: ČTK/AP/ autor: Kerstin Joensson

Na ne příliš povedený vytrvalostní závod ze švédského Östersundu, v němž skončil až desátý a čelo průběžného pořadí Světového poháru přepustil Martinu Fourcadovi, dal zapomenout velice rychle a do světa vyslal jasný vzkaz: Moje forma rozhodně dolů nešla.

Jako signál, že rozhodně o svoji fazónu nemá strach, mohla působit už volba čísla. Zatímco většina favoritů zareagovala na sněhovou předpověď počasí pro Hochfilzen, která se i naplnila, a vystartovala až později, Johannes Thingnes Bö vyrazil vstříc cíli už jako sedmnáctý.

A ač trať rozhodně nebyla proježděná dokonale, Böeho to nikterak neomezovalo. Naopak od prvního mezičasu se usadil díky strojovému a drtivému tempu na prvním místě a nic se na tom nezměnilo ani po dojezdu do cíle.

V tu chvíli už mohl šestadvacetiletý Nor jenom čekat a na velké obrazovce sledovat, co předvedou jeho konkurenti. Jedinou vadou na jeho výkonu byla jedna chyba při stojce a tedy 150 metrů navíc.

Trať se s přibývajícím časem zrychlovala a Bö přeci jenom některé konkurenty, kteří ho mohli vyzvat v boji o vítězství našel. Jenže kdokoliv před druhou střelbou mohl první místo ohrozit, při práci s malorážkou nedokázal být perfektní.

Ať už to byl jeho bratr Tarjei, další Nor Vetle Sjastad Christiansen, Ital Lukas Hofer, ve žlutém jedoucí Fourcade či další Francouz Simon Desthieux.

Bö tak spokojeně mohl sledovat selhávání svých rivalů a po dojezdu posledních z nich si mohl spokojeně zapumpovat pěstí.

"Byl to biatlon v té nejlepší podobě. Stačila jedna chyba navíc a prohrál bych. Nebo kdyby Trarjei, Simon nebo Martin byli bezchybní. Všichni jsme dnes netrefili terče na stojce a já byl ten šťastnější. Myslím, že až všichni dojdou na hotel, budou si říkat, že to měli vyčisti," komentoval.  

Johannes Bö
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Po ovládnutí i druhého sprintu v sezoně se Bö opět vrátil do čela SP. V nejkratší biatlonové disciplíně už nenašel konkurenci v čtyřech závodech v řadě. "Myslím, že v této sezoně je to mnohem těžší a musím se neustále zlepšovat," dodal.

Na druhém místě byl s odstupem necelých osmi sekund Desthieux a třetí místo obsadil Rus Alexander Loginov.

Čechům se nedařilo střelecky, Štvrtecký i tak vylepšil osobní maximum

Češi tentokrát boj o nejvyšší umístění sledovali zpovzdálí. Toho, že na trať vyrazil až s číslem 86, výborně využil Jakub Štvrtecký, který na lyžích předváděl velice dobré představení a na položku vstoje dorazil jako třináctý. Jenže ta přesnost.

Zatímco vleže byl bezchybný, vstoje třikrát chyboval a 450 metrů ho odsunulo na konečnou 29. pozici. I tak mohl být nejmladší člen reprezentace spokojený, jelikož kromě bodů zaznamenal i nejlepší vystoupení kariéry ve Světovém poháru.

Nejlepším střelcem z Čechů byl Ondřej Moravec, který chyboval jen jednou v leže. Jenže nestačil rychlostně a skončil 32. "Beru to tak, že je to zlepšení oproti minulému sprintu. Takže jsem celkem spokojený. Přál bych si jet o půl minuty rychleji, ale vše postupně. Pro mě bude spíše sobotní stíhačka," řekl.

Michal Krčmář při ležce netrefil dva terče, což znamenalo v konečném součtu 40. pozici. "Jsem s ležkou nespokojený. Nezvládl jsem to a nevím, co jsem tam vymýšlel. Bál jsem se přitom více stojky, která dopadla. Ani běh nebyl žádná sláva a průměr," zhodnotil.

Michal Šlesingr s bilancí 2+0 dorazil jako 69. a Adam Václavík po pěti netrefených terčích bral až 94. příčku.

Do sobotního stíhacího závodu tak nastoupí pouze trio Štvrtecký, Moravec a Krčmář.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko) - sprinty:

Muži (10 km): 1. J.T. Bö (Nor.) 25:07,8 min. (1 trest. okruh), 2. Desthieux (Fr.) -7,8 (1), 3. Loginov -14,6 (0), 4. Jelisejev (oba Rus.) -20,6 (0), 5. Hofer (It.) -20,8 (1), 6. T. Bö (Nor.) -23,4 (2), 7. Windisch (It.) -31,7 (1), 8. Leitner (Rak.) -35,1 (0), 9. Pidručnyj (Ukr.) -37,6 (1), 10. M. Fourcade (Fr.) -38,8 (2), ...29. Štvrtecký -1:16,6 (3), 32. Moravec -1:24,8 (1), 40. Krčmář -1:38,9 (2), 69. Šlesingr -2:16,8 (2), 94. Václavík (všichni ČR) -3:13,3 (5).

Průběžné pořadí SP (po 3 z 24 závodů): 1. J.T. Bö 151, 2. Desthieux 135, 3. M. Fourcade 131, 4. T. Bö 130, 5. Jelisejev 125, 6. Loginov 123, ...23. Krčmář 38, 27. Moravec 33, 40. Štvrtecký 23, 48. Václavík 15, 61. Šlesingr 6.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články