Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Basketbalistky USK přejely Szekszárd. Žabiny vyhrály v Londýně

Basketbalistky USK potěšily fanoušky, kteří konečně mohli přijít na Evropskou ligu, a porazily v maďarský Szekszárd celek jasně 83:56 a připsaly si drouhou výhru ve třetím zápase skupiny. V Evropském poháru Vyhrály basketbalistky Žabin v Londýně na Lions 82:74. Ani ve druhém zápase v Evropském poháru neuspěly hráčky KP Brno nevyhrály. Villeneuve jim ve své hale uštědřil debakl rozdílem 40 bodů 82:42 a potvrdil tak roli největšího favorita skupiny L

Zápas Fenerbahce - ZVVZ USK Praha
zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Nejlepší střelkyní českých mistryň z USK byla s 18 body navrátivší se americká pivotka Brionna Jonesová, její krajanka Alyssa Thomasová pak se 14 body a 10 doskoky zaznamenala double double. Hostům nestačilo ani 15 bodů Zaly Friškovecové a prohrály v Eurolize i třetí zápas.

"Toto byl soupeř, se kterým jsme si nemohly dovolit prohrát. I když je tým pořád trochu surový, myslím, že jsme to zvládly s bravurou," řekla po utkání novinářům trenérka Natália Hejková.

USK se představil v Eurolize před zaplněnými tribunami domácí haly na Královce po 20 měsících, poprvé od duelu s Benátkami v únoru 2020. "Bylo to super, protože jsem spočítala, že to bylo víc než jeden a půl roku. Je to úplně jiné. Navíc se do toho ozývali i maďarští fandové, takže to bylo fajn," konstatovala zkušená trenérka.

Hned první koš zápasu patřil americké pivotce Thomasové, která se do pražského týmu vrátila spolu s krajankou Jonesovou na konci minulého týdne po působení ve WNBA. Jonesová se pak stala v první čtvrtině nejúspěšnější domácí hráčkou, i díky jejím šesti bodům se české mistryně dostaly do vedení 24:12.

"Přinesla to, co od ní čekáme. Podobně jako Thomasová. Když přidáme ještě Draganu Stankovičovou, tak ta rotace je velmi silná. Akorát to vše potřebujeme učesat, protože je to ještě kostrbaté. Rozdíl byl sice velký, ale bylo tam na můj vkus strašně moc chyb," zmínila Hejková 21 ztracených míčů.

"Je vidět, že potřebujeme ne jeden nebo dva, ale hodně zápasů. Bylo znát, že si hráčky ještě nerozuměly, a dva tréninky jsou strašně málo. Je vidět, že i Američanky potřebují čas, aby si vzpomněly na to, co jsme hrály," pokračovala slovenská trenérka.

Maďarského nováčka držela zejména dvojice Friškovecová, Nikolina Miličiová, které nastřádaly v průběhu druhé čtvrtiny 15 bodů z celkových 19. Hráčky USK však následně zlepšily obranu a po dalších trefách Terezy Vyoralové nebo Thomasové si do poločasu vypracovaly uklidňující jednadvacetibodový náskok.

Ten následně zvyšovaly i po přestávce, kdy se díky rychlým protiútokům dostaly do náskoku 65:34. Hned čtyři hráčky už tou dobou měly dvojciferný počet bodů, k Thomasové, Jonesové a Maríi Condeové se díky tříbodovým trefám připojila také kapitánka Teja Oblaková.

"Návrat Američanek nám ale pomůže hlavně do budoucnosti. Dnes bychom hrály dobrý zápas i bez nich, ale potřebujeme je mít na další zápasy, abychom je do týmu zase zapracovaly," řekla Hejková.

Žabiny vezou první výhru

Basketbalistky brněnských Žabin vyhrály v Evropském poháru v Londýně nad celkem tamních Lvic 82:74 a je to jejich první výhra ve skupině. Nejlepší střelkyní brněnského celku byla zkušená slovenská hráčka Anna Jurčenková se 17 body.

Oba soupeři tak mají po dvou kolech na kontě jednu výhru a jednu prohru. Brňanky na úvod doma prohrály s belgickým Castors Braine 58:75. Čtvrtým účastníkem skupiny je německý tým Rutronik Keltern, který Žabiny hostí za týden.

Brňanky vstoupily do utkání v Londýně koncentrovaně. Dobrou střelbou a bojovností si vytvořily náskok 13 bodů, což se nakonec ukázalo jako rozhodující. "Hodně času jsme věnovali přípravě na zápas a rozboru hry soupeřek, což nám pomohlo zejména v úvodu," řekl ČTK trenér Žabin Viktor Pruša.

Je nám líto, video expirovalo.
Brněnské Žabiny si podmanily Londýn

Anglický mistr po první čtvrtině přitvrdil v obraně a zlepšil i ofenzivu. Na konci poločasu se dotáhl na rozdíl jednoho bodu, ale více mu už třetí tým uplynulé sezony ŽBL nedovolil. Svěřenkyně trenéra Viktora Pruši si pohlídaly i závěr a dotáhly duel k výhře.

"Na rozdíl od prvního zápasu jsme hráli celou druhou půli chytře, měli jsme tam několik skvělých momentů. Těší mě vzestup formy Američanky Holmesové, která má v sobě velký potenciál," dodal Pruša.

Hráčky KP Brno dostaly nakládačku

Nejlepší střelkyní KP Brno byla bývalá reprezentantka Michaela Stejskalová s 16 body.

V souběžně hraném utkání této skupiny porazil další francouzský tým Tarbes, který před týdnem vyhrál v Brně, islandský Haukar 66:53. Oba francouzské kluby jsou tak po dvou kolech bez porážky. Pro Brňanky bude z hlediska udržení teoretických postupových nadějí důležitý příští týden zápas na Islandu s Haukarem, který rovněž dosud nevyhrál.

Několikanásobný účastník Euroligy diktoval tempo od začátku a dominoval především v obraně. Svěřenkyně trenéra Dušana Medveckého měly s agresivní defenzivou domácích během celého utkání velké problémy a často nedokázaly během limitu 24 vteřin ani vystřelit.

Na konci třetí čtvrtiny prohrávalo Brno už rozdílem 29 bodů. I když se jeho hráčky snažily, na rozjetý Villeneuve to nestačilo. Prapor držela jen zkušená Stejskalová a dvě zahraniční hráčky, to ale nemohlo stačit.

Evropská liga basketbalistek - skupina A, 3. kolo:

USK Praha - Szekszárd 83:56 (24:12, 47:26, 65:40)
Nejvíce bodů: Jonesová 18, Thomasová 14, Condeová a Oblaková po 12 - Friškovecová 15, Miličová 14, Goreeová 8. Fauly: 18:19. Trestné hody: 15/13 - 9/6. Trojky: 6:4. Doskoky: 41:30.

Další výsledky skupiny A: Benátky - Salamanca 56:71, Montpellier - Jekatěrinburg 73:92.

Skupina B: Girona - Fenerbahce Istanbul 71:59 (za domácí Reisingerová 7 bodů, 6 doskoků, 2 asistence), Galatasaray Istanbul - Gdyně 71:60, Landes - Dynamo Kursk 78:75.

Evropský pohár basketbalistek - 2. kolo:

Skupina K:

Londýn Lions - Žabiny Brno 74:82 (13:25, 32:37, 55:62)
Nejvíce bodů: Winterburnová 21, Leonardová 18, Nortonová 12 - Jurčenková 17, Holmesová 16, Záplatová 14.

Castors Braine - Rutronik Keltern 61:59.

Skupina L:

Villeneuve - KP Brno 82:42 (11:8, 35:20, 52:29)
Nejvíce bodů: Diabyová 18, Salaunová 16, Harmonová 15 - Stejskalová 16, Kucowská 9, Aklová 7.

Tarbes - Haukar 66:53.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články