Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Opava udeřila zkraje zápasu a po nervy drásající koncovce srovnala sérii s Nymburkem

Jako uragán vlétli basketbalisté Opavy do druhého utkání finálové série NBL. V první čtvrtině rozdrtili soupeře z Nymburka 31:14. Zaskočení obhájci titulu ale ve zbytku utkání hru srovnali a rozhodnout se muselo v posledních vteřinách. Opava nakonec za bouřlivé podpory domácích fanoušků srovnala po výsledku 78:76 sérii na 1:1.

Kapitán Opavy Jakub Šiřina pomohl k vítězství 20 body a šesti asistencemi. O dva body méně zaznamenal Luděk Jurečka a double double si připsal díky 13 bodům a 13 doskokům švédský pivot Mattias Markusson. Za Nymburk převedl nejlepší výkon se 17 body a osmi asistencemi Colbey Ross, kapitána Vojtěcha Hrubana Slezané po 29 bodech z úvodních duelu eliminovali jen na pět. Zápas sledovala nejvyšší návštěva této sezony 3050 diváků.

Slezané, kterým přibyli na marodku vedle Rostislava Dragouna, Radima Klečky a Keenana Gumbse v páteční úvodním finálovém utkání Radovan Kouřil a Jan Švandrlík, začali před zaplněnou domácí halou ještě o poznání lépe než v Nymburce. Tam vedli 5:0 a tentokrát dali dokonce prvních čtrnáct bodů zápasu. Markusson, který v minulém duelu čekal na první bod do 35. minuty, začal už po 24 sekundách trojkou a stejně jako Jurečka se na podařené šňůře podílel pěti body.

Nymburk skóroval poprvé až po třech minutách a 16 sekundách díky trojce střídajícího Rosse. Favorit sice dokázal stáhnout ztrátu na devět bodů, ale připsal si v první čtvrtině deset ztrát a navíc se Opavě dařilo při střelbě z dálky. Jurečka dal tři trojky a Jiří Štěpánek tou svojí zajistil vedení už o 19 bodů. Na 14:31 snížil před koncem první desetiminutovky Ross.

"Hodně to ovlivnil nepovedený začátek. Ale teď není čas hledat výmluvy, musíme se zvednout a ukázat v dalších zápasech naši sílu. Rozhodně jsme soupeře nepodcenili kvůli tomu, že je oslabený. Na začátku jsme nereagovali dobře, neodpovídali jsme na jejich agresivitu a ztráceli jsme hodně míčů. Tyto zápasy rozhoduje obrana a první čtvrtinu tam nebyla. To rozhodlo zápas. Opava je dobrý tým, dnes hráli opravdu dobře a zasloužili si vyhrát," řekl trenér Nymburka Aleksander Sekulič.

V úvodu druhé čtvrtiny sice Šiřina s Martinem Gniadkem znovu zajistili Slezanům náskok o 19 bodů, ale pak už Nymburk zabral a osmibodovou šňůrou se vrátil do hry. Celkem se mezi 16 bodů hostů vešla jen Šiřinova trojka a rázem to bylo jen 38:30 pro Opavu. Ta se ale dokázala držet stále okolo dvouciferného rozdílu a nabídla bouřlivému publiku krásné akce včetně Markussonovy smeče po přihrávce Jakuba Slavíka.

Do závěrečné čtvrtiny šla Opava s vedením 62:51, ale na jejím startu měla výpadek a čtrnáctibodová šňůra poslala vůbec poprvé v utkání do vedení Nymburk (65:62). Opava ale i díky trojkám Jurečky a Filipa Zbránka otočila zase na 70:65.

V dramatické koncovce vyrovnali hosté po Hrubanově trojce a Rossově koši na 74:74, ale 38 sekund před koncem rozhodla Zbránkova trojka. Petr Benda sice ještě dostal Nymburk na rozdíl bodu, ale Šiřinův jeden proměněných trestný hod ze dvou stačil na pečeť vítězství.

"Dneska se to povedlo, máme jeden den na to, abychom se dali do kupy, a jedeme opět do Nymburku. A tam děj se vůle boží. Pokud budeme hrát tak jako dneska, zastavíme Vojtu Hrubana, který dal pět bodů... To je super, Harding dal patnáct, Ross sedmnáct, na tom bychom ještě mohli zapracovat, ale je to Nymburk, ten má kvalitu. Ale dneska se nám to povedlo," prohlásil Zbránek.

Finále play-off basketbalové ligy mužů - 2. zápas:

Opava - Nymburk 78:76 (31:14, 45:36, 62:51)
Nejvíce bodů:
Šiřina 20, Jurečka 18, Markusson 13 - Ross 17, Harding 15, Benda 11. Fauly: 17:26. Trestné hody: 22/12 - 6/3. Trojky: 8:7. Doskoky: 41:38. Stav série: 1:1.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články