Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Španělské basketbalistky byly nad síly mladých lvic. Z ME vezou Češky historické stříbro

I přes dramatickou koncovku se českým basketbalistkám do dvaceti let nepodařilo získat historické zlaté medaile na mistrovství Evropy. Svěřenkyně Romany Ptáčkové na šampionátu po parádním postupu do finále pohledly Španělsku 42:47 a z maďarské Šoproně vezou stříbro. Juniorky vylepšily dosavadní nejlepší bronzové umístění Česka z roku 2004.

Juniorky podlehly ve finále ME Španělsku 42:47
zdroj: FIBA.basketball
Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalové dvacítky si z ME vezou stříbro

Nejúspěšnější tým v historii evropských šampionátů hráček do 20 let uštědřil českým juniorkám první porážku na turnaji a připsal si již devátý titul. České reprezentantky získaly první medaili od bronzu v roce 2004. Nejlepší česká střelkyně na šampionátu Valentýna Kadlecová se dostala do All Star týmu.

Cenný kov si svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové zajistily pátečním semifinálovým vítězstvím nad Francií, kterou po velkém boji udolaly 65:63.

Po šesti výhrách začaly výborně i ve finále a po trojce Zeithammerové a koši Malíkové vedly 5:0. Španělky daly první koš až v šesté minutě, kdy z trestných hodů snížila Ruedaová.

České hráčky stejně jako v předchozích utkáních předváděly výbornou obranu, ale nedařilo se jim v útoku. Neproměňovaly nájezdy ani netrefovaly střely. První čtvrtinu prohrály 10:12, a ve druhé desetiminutovce daly dokonce jen čtyři body.

V úvodním poločase proměnily z pole jen šest z 34 střel. Soupeřky na tom nebyly s bilanci 8/31 o mnoho lépe. Držela je však jejich nejlepší střelkyně Alarcónová, která za 20 minut dala 10 bodů.

Do druhého poločasu vstoupil český tým brzkým košem Kadlecové a ve 25. minutě Zeithammerová dvěma rychlými nájezdy snížila na 24:26. Třetí čtvrtina skončila nerozhodně 14:14 a reprezentantkám se stále nedařilo stáhnout manko.

Povedlo se jim to až v samém závěru zápasu, kdy už chyběla na palubovce Kadlecová, která se v 35. minutě vyfaulovala. Paurová necelé dvě minuty před koncem snížila na 41:42, pak ještě z trestného hodu upravila na 42:45, Španělky však vypjatou koncovku zvládly lépe.

Nejlepší českou střelkyní ve finále byla nakonec právě sedmnáctiletá Paurová, nejmladší členka týmu dala 13 bodů. Deset bodů si připsala Zeithammerová.

České juniorky hrály ve finále potřetí a zopakovaly stříbrnou příčku z roku 2000. O dva roky později dokázaly zvítězit.

ME basketbalistek do 20 let v Šoproni:

Finále:

Španělsko - Česko 47:42 (12:10, 23:14, 37:28)

Nejvíce bodů: Alarcónová 16, Dembeleová, Garfellaová obě 6 - Paurová 13, Zeithammerová 10, Malíková 6.

O 3. místo:

Itálie - Francie 64:48 (41:23)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články