Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

USK nezvládl další zápas. Pražanky podlehly Lyonu a v Eurolize nepostoupí

Basketbalistky USK Praha prohrály v dalším utkání Euroligy s Lyonem 74:85 a přišly o šanci na postup do další fáze. Nenapravily tak předchozí porážku s Fenerbahce 70:99. Play-off si zahraje jak francouzský tým, tak právě turecký celek z Istanbulu. Přímý přenos posledního utkání ve skupině proti Gdyni sledujte v pátek na webu ctsport.cz od 18:55.

Maria Condeová z USK Praha v akci
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Byla to vyloženě pokažená sezona. Od jejího startu jsme čtyřikrát začínaly kvůli covidu. Nemohly jsme kvůli němu třikrát trénovat a nakonec nás dostihl a hráčky ležely. Před Silvestrem jsme začínaly počtvrté trénovat, tentokrát už ne z nuly, ale z minusu," řekla Hejková s připomínkou nákazy celého týmu po návratu z prosincové "bubliny" v Istanbulu.

Hráčky USK až na úvod utkání, kdy dala dvě trojky v rychlém sledu Kateřina Elhotová a celkem čtyřikrát vedly, musely dohánět ztrátu. V první čtvrtině se soupeři povedly dvě šestibodové šňůry, v průběhu druhé desetiminutovky francouzský celek zvýšil dokonce už na čtrnáctibodový rozdíl.

Je nám líto, video expirovalo.
USK prohrál i s Lyonem a do čtvrtfinále nepostoupí

Na týmu trenérky Hejkové bylo patrné, jak těžko se vyrovnává se ztrátou zraněné Alyssy Thomasové, nicméně se vrátil do hry a do poločasu stáhl ztrátu na 37:43. Především díky Maríi Condeové, která během druhé čtvrtiny nastřílela 14 bodů, zatímco v té první žádný.

"Neměly jsme šanci hrát zápasy, nemohly jsme si dohodnout ani žádné sparingy a projevilo se to v těchto okamžicích, kdy hráčky měly být v nejlepší formě. Bohužel jsme přišly minulý týden i o lídryni týmu (Thomasovou), takže se tato ztráta už nedala zalepit. Je to logické vyústění toho, co se za půl roku stalo. Očekávání nemohla být velká," konstatovala Hejková.

Bojující pražský celek postupně stáhl manko až na dva body, ale Lyon dokázal vždy ve vlnách unikat do většího náskoku a naději na obrat soupeřkám nedával. Trojka Michelle Plouffeové na startu čtvrté čtvrtiny vrátila Lyonu dvouciferný náskok a naděje USK na postup do play-off se postupně rozplynuly. Mezi nejlepší osmičkou v Eurolize budou Pražanky chybět poprvé od sezony 2012/2013.

"Při systému, který FIBA vymyslela, aby se Euroliga vůbec hrála, tak to nebezpečí bylo obrovské. Tím, že do naší skupiny byly nalosované tři týmy, které aspirují na další postup nebo dokonce na Final Four, tak bylo logické, že jeden z nich vypadne. Samozřejmě jsme si nemysleli, že to budeme my. Naštvaná určitě jsem," dodala Hejková.

"V šatně po zápase bylo takové ticho, že jsem ani nevěděla, že tam někdo jiný je. Jsme z toho všechny smutné, ale věřím, že všechny tyto věci nás potom dále posílí," řekla opora USK Kateřina Elhotová, která se pět a půl minuty před koncem vyfaulovala.

"Mohla jsem ty situace lépe vyhodnotit a tu hráčku nechat střílet, dá se říci, bez tlaku. Vím, že tam byl jen jeden koš, který byl i s faulem. Jinak zbytek byl faul, střílely se šestky, ta hráčka nedala koš. To byl záměr. V konci při třetím a čtvrtém faulu už jsem měla bránit jiným způsobem, ale to je co by kdyby," dodala Elhotová.

Evropská liga basketbalistek - 5. kolo:

Lyon - USK Praha 85:74 (16:24, 43:37, 59:52)
Nejvíce bodů: Ciaková a Crvendakičová po 15, Chevaugeonová 13 - Condeová 18, Režanová 16, Jonesová 11. Fauly: 18:21. Trestné hody: 25/17 - 17/12. Trojky: 6:6. Doskoky: 33:51.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články