Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Basketbalisté porazili Bosnu o 12 bodů, postup ale ještě jistý nemají

Čeští basketbalisté zvítězili v domácím utkání kvalifikace o postup na MS 2023 nad Bosnou a Hercegovinou 93:81 a přiblížili se postupu do další fáze. Jelikož ale neudrželi náskok 17 bodů a nevyhráli o 14 a více, definitivní jistotu ještě nemají. Tým Ronena Ginzburga získal druhou výhru ve skupině F a vedle dnešního soupeře přeskočil v tabulce také Bulharsko, které doma nestačilo na Litvu 70:72. Češi jsou aktuálně druzí, postupují první tři.

Domácí tým sahal v Pardubicích po kýženém rozdílu v poslední vteřině zápasu, kdy vyslal tříbodovou střelu Tomáš Satoranský. Jeho pokus ale do obroučky nespadl.

Nejlepším střelcem českého mužstva byl s 19 body Ondřej Balvín, hosty táhli šestnáctibodoví Džanan Musa a John Robertson.

"Při té poslední akci bylo trochu špatné rozhodnutí z mé strany. Chtěl jsem hrát pick and roll s Ondrou Balvínem, ale oni ho přebrali s Gegičem. Rozhodl jsem se tedy najet, ale měl jsem to řešit trochu jinak, protože ta obrátka přišla do bedny, kde bylo více lidí. Bohužel," uvedl Satoranský.

"To se v takto vypjatých zápasech, když vám dojdou síly, stává. Bohužel jsme neměli time out, abychom něco nakreslili. Většinou jsem se v těchto situacích nemýlil, takže jsem věděl, že něco takového musí časem přijít," doplnil třicetiletý rozehrávač.

Češi sice oplatili soupeři listopadovou porážku 90:97 ze Sarajeva, o postup ale budou muset ještě zabojovat v pondělním závěrečném zápase skupiny v Litvě.

Pokud uspějí, zajistí si postup bez ohledu na druhý duel Bosny a Hercegoviny s Bulharskem. V případě porážky by museli spoléhat na to, že Bosna doma neprohraje o tři až pět bodů.

"Myslím, že to pro nás bylo dobré vítězství. Hráči odvedli skvělou práci. To je při zápasech za národní tým vždy důležité. Zápas jsme začali dobře, ale pak jsme začali být trochu unavení. Ve druhém poločase jsme měli nějaké špatné momenty. Co se ale nakonec počítá, je vítězství. Před zápasem bych vůbec neuvažoval o rozdílu ve skóre, protože důležitá byla výhra. Byl to první zápas, který jsme spolu hráli po dlouhé době. Nebýt malých chyb, mohli jsme vyhrát o 14 bodů. Jsme ale pořád v situaci, kdy to záleží na nás," řekl Ginzburg.

Národní tým nastoupil v Pardubicích v nejsilnějším složení od loňské účasti na olympijských hrách. Vedle Satoranského se do národního týmu vrátili také Balvín, Patrik Auda, Vojtěch Hruban a Jaromír Bohačík.

Právě bývalému hráči Štrasburku vyšel vstup nejlépe, v úvodních minutách zaznamenal sedm z devíti bodů českého týmu. Po první čtvrtině vedli Češi o sedm bodů.

Také ve druhé části pokračovali domácí v rychlé kombinační hře a po dalších čtyřech bodech za sebou narostl jejich náskok na 11 bodů. V tu chvíli už na střelecké listině reprezentačního týmu figurovalo osm hráčů.

Poté, co se k třináctibodovému Bohačíkovi přidali desetibodový Jelínek a devítibodový Satoranský, odcházeli domácí hráči do kabin s patnáctibodovým náskokem.

Bosňanům nebyla nic platná ani převaha na doskocích, kde vedli 27:19. Celkem v první půli proměnili jen devět ze 40 pokusů.

Hosté sice začali být po přestávce efektivnější, Ginzburgův tým přesto ve střelecké přetahované držel před 3621 diváky náskok kolem čtrnáctibodové hranice.

Jeho trhák narostl několikrát i na 17 bodů. Bosňané přesto v závěru po trojce Edina Atiče a Amara Gegiče manko snížili.

Češi otevřeli poslední část Hrubanovou trojkou, poté roztleskala fanoušky souhra Satoranského se smečujícím Balvínem a po zisku a rychlém brejku Audy byl náskok opět sedmnáctibodový.

Ještě minutu a půl před koncem Češi vedli o 16, ale za necelou půlminutu stlačil jejich náskok pěti body za sebou Musa. Poté co MVP španělské ligy úmyslně neproměnil trestný hod, trefil důležitou trojku Robertson a snížil na 90:81.

Český tým vrátil do hry tříbodovým pokusem Hruban a po Musově faulu dostali domácí basketbalisté šanci na poslední útok. V něm se však neprosadili.

"V závěru nám došly síly, ale důležitá je výhra. Vyhráli jsme matematicky o víc bodů, než se prohrálo v Bosně. Před posledním kolem ale máme jasný úkol, a to jet do Litvy a zvítězit tam," dodal Satoranský.

Česko - Bosna a Hercegovina 93:81 (24:17, 51:36, 70:58)

Nejvíce bodů: Balvín 19, Bohačík 16, Hruban a Satoranský po 13 - Musa a Robertson po 16, Halilovič 13. Fauly: 21:23. Trestné hody: 18/12 - 24/19. Trojky: 11:10. Doskoky: 39:44. Diváci: 3621.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články