Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Skvělý vstup basketbalistek do kvalifikace. Z palubovky favorizované Itálie vezou výhru

Lepší vstup do kvalifikace mistrovství Evropy si přát nemohly. České basketbalistky si z palubovky favorizované Itálie vezou důležitou výhru 62:52. Další zápas čeká výběr trenéra Štefana Svitka v neděli, kdy v pražské hale Královka nastoupí proti Rumunsku.

"Je to velmi cenné vítězství i když jak moc, to uvidíme až po dalších zápasech v kvalifikaci," řekl pro web české federace Svitek. "Dnes zaslouží pochvalu jednoznačně obrana. Pracovali jsme jako tým a Italky měly těžké dostat se ke snadným střelám," dodal.

Reprezentantky v létě na mistrovství Evropy obsadily předposlední místo, ale tehdy se musely obejít mimo jiné bez Julie Reisingerové a Kii Vaughnové. A obě pivotky, které šampionát zmeškaly kvůli zranění, dnes patřily k hlavním oporám. Reisingerová byla s 15 body nejlepší střelkyní týmu, hned za ní skončila s 11 body Vaughnová.

Hostující tým navíc rozložil střelbu i na další hráčky. "Jsem rád, že to tak je, protože dobré týmy nemají pouze jednoho, dva extra střelce. A i když se k tomu už nechci už moc vracet, tak myslím, že tohle nám chybělo na mistrovství Evropy," přidal slovenský kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky si vyšláply na favoritky. Jsem spokojený, říká kouč Svitek

Češky sice v Cagliari vyhrály první poločas 33:29, ale po čtyřminutové sérii bez koše a sérii 0:10 ve třetí čtvrtině se dostala Itálie do vedení 39:33. Trenér Svitek si však vzal oddechový čas, který nastartoval hostující celek k obratu. Po třetí čtvrtině už zase české hráčky vedly 44:41 a náskok do konce zápasu ještě vylepšily.

Český tým tak úspěšně vykročil za čtrnáctou účastí na mistrovství Evropy za sebou. Na šampionát, který v roce 2021 budou hostit finalisté minulého Eurobasketu Španělsko s Francií, postoupí vítězové devíti kvalifikačních skupin a pět nejlepších celků z druhých míst.

Itálie - ČR 52:62 (19:16, 29:33, 41:44)

Nejvíce bodů: Zandalasiniová 16, Dottová 13, Bestagnová 10 - Reisingerová 15, Vaughnová 11, Elhotová 9. Fauly: 14:16. Trestné hody: 13/6 - 8/7. Trojky: 4:3. Doskoky: 35:47.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články