Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

O'Neal s Currym získali Oscara za dokument o průkopnici ženského basketbalu

Shaquille O'Neal a Stephen Curry získali Oscara za nejlepší krátký dokumentární film s názvem Basketbalová královna. Bývalá i současná hvězda NBA se na snímku o průkopnici ženského basketbalu Lusii Harrisové podílely jako koproducenti.

Stephen Curry
zdroj: USA Today Sports autor: Darren Yamashita

Harrisová na olympijských hrách 1976 v Montrealu získala stříbro. O rok později byla jako dosud jediná žena draftována týmem NBA, v sedmém kole si ji vybral New Orleans.

Harrisová ale byla v té době už těhotná a o start v soutěži se ani nepokusila. Zemřela letos v lednu v 66 letech.

Režisér filmu Ben Proudfoot při přebírání ceny vyzval amerického prezidenta Joea Bidena, aby zařídil propuštění basketbalistky Brittney Grinerové z vazby v Rusku.

Dvojnásobná olympijská vítězka byla zadržena začátkem měsíce na letišti Šeremetěvo s hašišovým olejem a za pašování drog jí hrozí až desetileté vězení.

Její zadržení přišlo v době, kdy jsou vztahy mezi USA a Ruskem napjaté kvůli vojenskému útoku ruské armády na Ukrajinu.

V roce 2018 získal cenu akademie předloni zesnulý Kobe Bryant za krátký animovaný film Drahý basketbale, jenž byl založen na jeho básni oznamující konec kariéry.

Loni byli součástí skupiny producentů filmu Vzdálené světy, který dostal Oscara za nejlepší krátkometrážní hraný film, další basketbalisté Kevin Durant a Mike Conley.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články