Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na ukrajinský tým přišlo v Nymburce víc lidí než na ligu, ale vyhrála Kluž

Nymburský azyl basketbalistům ukrajinského Prometeje v Lize mistrů štěstí nepřinesl. Tým vedený českým reprezentačním trenérem Ronenem Ginzburgem ve skupině K nenavázal na dvě předchozí výhry a s rumunskou Kluží prohrál 81:92. Nepomohla mu ani výrazná podpora českého publika. Ukrajinský klub musí kvůli válce ve vlasti dohrát všechny zápasy v Česku. Atmosféru v hale podpořilo týden po zahájení ruské invaze na Ukrajině téměř 800 fanoušků.

Prometej - Kluž
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Před zápasem vyzývali zástupci Prometeje fanoušky na sociálních sítích, aby je a především jejich zemi přišli v těžkých časech podpořit. A lidé dnes nepřišli pouze za sportem. Mezi diváky byla například skupina středoškolských studentů s ukrajinskými vlajkami na tváři. Někteří z fanoušků se na podporu Ukrajiny oblékli do modro-žlutých barev, na tribuně drželi ukrajinské vlajky a nápisy vyjadřující nesouhlasný postoj s ruskou agresí.

S protiválečnými slogany nastoupil před zápasem i rumunský soupeř. Bubny a trumpetami podporovali Prometej členové fanklubu nymburského basketbalového týmu.

Podle pořadatelů se v předprodeji prodalo více lístků než na ligové utkání domácího týmu a návštěvností se zápas přiblížil atmosféře, kterou Nymburk zažíval v Lize mistrů. Prometej má v Nymburce pouze hráče s realizačním týmem, s organizací zápasu pomáhá právě domácí klub. Český šampion dal k dispozici všechny své zaměstnance. Zisk z prodeje vstupenek jde ukrajinskému týmu.

Ukrajinští hráči Prometeje mají ve své vlasti stále rodiny a na dálku sledují ničení rodných měst. Celý tým je více než dva týdny v neznámém prostředí, což se zřejmě podepsalo na formě a koncentraci.

Celý zápas hráči Prometeje jen dotahovali náskok soupeře a Kluž potvrzovala, že patří k nejlepším týmům soutěže. Ve třetí čtvrtině si rumunský celek vytvořil rozhodující dvouciferný náskok a Ukrajinci už neměli dostatek sil zápas zvrátit. Kluž táhl s 20 body rozehrávač Brown, nejlepším střelcem Prometeje byl Stephens s 19 body.

Hráči klubu z oblasti Dněpropetrovsku se před dvěma týdny rozhodli využít reprezentační přestávku a odjeli na tréninkový kemp do Čech. Původně se měli vrátit domů a odehrát zápasy Ligy mistrů na Ukrajině. Po vypuknutí války ale museli změnit plány. Další zápas odehraje Prometej 9. března v Praze, kde nastoupí proti Ostende.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články