Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nedůraz v obraně a zbytečné ztráty. Češi na úvod domácí skupiny podlehli Polsku 84:99

Čeští basketbalisté vstoupili do domácí skupiny evropského šampionátu porážkou. Po nevýrazném výkonu podlehli svěřenci Ronena Ginzburga Polsku 84:99. Nejlepším střelcem českého týmu byl před téměř 11 tisíci diváky se 17 body Jan Veselý. Další zápas ve skupině D čeká reprezentaci v sobotu proti favorizovanému Srbsku, přímý přenos sledujte od 17:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Videogalerie
  • mp4 803435 » Sestřih utkání Polsko - Česko
  • mp4 803427 » Polský kapitán Ponitka v 1. čtvrtině trápil českou obranou
  • mp4 803428 » Obrat českého týmu v závěru 2. čtvrtiny
  • mp4 803433 » Poláci v posledních minutách odskočili na dvouciferný rozdíl
  • mp4 803441 » Satoranský: Rád bych se cítil sám sebou, ale nešlo to
  • idec 803436 » Záznam utkání Polsko - Česko

Dva týdny po zranění kotníku na pravé noze se do sestavy zařadil i rozehrávač Tomáš Satoranský. Největší česká hvězda odehrála přes 17 minut, nebodovala a připsala si šest asistencí.

"O nasazení Tomáše Satoranského už do základní pětky jsme se rozhodli dnes ráno. Pokud měl hrát, tak zápas musel začínat. Nechtěli jsme, aby hrál víc než 15 až 20 minut. Jistě, v některých místech nám pak v utkání chyběl, ale musel dostat odpočinek. Není na sto procent, ale co dokázal po tom zranění, je úžasné. Na konci i při vyrovnaném stavu jsme ho do hry nedali, abychom neriskovali případné zranění," vysvětlil Ginzburg.

Na vítězství Polska se 26 body a devíti asistencemi podílel kapitán Mateusz Ponitka, dalších 23 bodů přidal rozehrávač A.J. Slaughter.

"Takhle jsme nechtěli začít turnaj. Zklamali jsme všechny fanoušky, co dnes přišli, ale je to teprve začátek a máme ještě čtyři utkání. Věřím, že hráči se z toho oklepou," litoval Ginzburg prohry před historicky nejvyšší domácí návštěvou na mužské basketbalové reprezentaci.

Soupeř unikl v úvodu utkání do trháku 20:7 především díky Ponitkovi, který měl za šest minut a 15 sekund na kontě 12 bodů a dvě asistence. Sérii Poláků 11:0 přerušil trojkou Vít Krejčí, přesto měli Češi vzápětí ještě opakovaně dosud nejvyšší ztrátu v utkání 13 bodů.

"Na začátku jsme byli trochu nervózní a dělali proto chyby i v obraně, kde jsme inkasovali z jednoduchých seběhů za obranu a později i ze hry jeden na jednoho. Pak jsme se do poločasu dostali zpátky a až do 35. minuty hráli vyrovnaně, ale nefungovala nám obrana. S 99 obdrženými body se nedá vyhrát zápas," uvedl Ginzburg.

Na startu druhé čtvrtiny Češi začali stahovat díky smeči Ondřeje Balvína a trojce Ondřeje Sehnala. Desetibodovou šňůrou, kterou završil trojkou Jaromír Bohačík, snížili až na 35:36.

V 18. minutě po průniku Tomáše Kyzlinka Češi vůbec poprvé vedli 41:40, po krásné souhře Satoranského s Kyzlinkem a skórujícím Patrikem Audou a proměněným trestným hodům Hrubana to bylo dokonce 46:43, ale na hlavní přestávku se šlo za nerozhodného stavu.

Do druhé poločasu opět vstoupili lépe Poláci a díky pěti bodům Slaughtera a koši Balcerowského unikli na rozdíl sedmi bodů. Na reakci domácího výběru dokázal soupeř vždy odpovědět, a naopak Michal Sokolowski zvýšil už na 64:55.

Odpověděl Krejčí trojkou a asistencí Audovi. Jenže po koši s proměněným trestným hodem Jakuba Schenka a potrestání ztráty Ondřeje Sehnala Aaronem Celem to bylo opět o devět bodů.

Sehnal zareagoval trojkou a v úvodu poslední čtvrtiny měl přesnou mušku Hruban, ale Poláci šli opět do náskoku až o osm bodů.

Češi díky Peterkově trojce, jedné proměněné šestce Bohačíka a koši Kyzlinka snížili na 76:78, ale soupeř se držel v náskoku hlavně díky střelcům Ponitkovi a Slaughterovi a závěr opanoval.

"Poprvé jsme hráli v této velké aréně, od začátku jsme cítili trochu tlak. Bylo tam hodně dobrého i špatného, skóre se přelévalo nahoru dolů a na konci jsme to nedotáhli k výhře. Udělali jsme nějaké chyby v obraně, které vedly k lehkým košům soupeře. Tam jsme měli odvést lepší práci. V dresu Polska skvělé výkony podali Ponitka a Slaughter, kteří měli dobrý rytmus a těžko se nám zastavovali," prohlásil Auda.

Polsko - Česko 99:84 (18:29, 46:46, 69:63)

Fauly: 23:19. Trestné hody: 19/12 - 19/15. Trojky: 10:10. Doskoky: 24:36. Diváci: 10 992.

Sestava a body Polska: Ponitka 26, Slaughter 23, Balcerowski 14, Sokolowski 23, Michalak 10 - Cel 4, Garbacz 3, Schenk 3, Olejniczak 2, Zyskowski 2, Dziewa.

Sestava a body Česka: Veselý 17, J. Bohačík 13, Hruban 8, Kříž 4, Satoranský - Auda 10, Peterka 9, Balvín 6, Krejčí 6, Sehnal 6, Kyzlink 5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy