Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Kapitánka Bortelová se po mateřské vrací do basketbalové reprezentace

Praha - Po dvouleté pauze z důvodu mateřské dovolené se do národního týmu basketbalistek vrací rozehrávačka Veronika Bortelová. Kapitánka týmu z mistrovství Evropy 2011 figuruje v širší nominaci trenéra Lubora Blažka pro červnový evropský šampionát ve Francii. Naopak podle očekávání chybějí dlouholeté opory Hana Horáková a Eva Vítečková, které se rozhodly letošní reprezentační sezonu vynechat. Mezi 17 povolanými hráčkami jsou i čtyři novicky. 

České basketbalistky
zdroj: ČT24

Čtyřiatřicetiletá Bortelová patří k šesti vicemistryním světa z roku 2010 v aktuální nominaci. Společně s ní získaly v Karlových Varech stříbrné medaile Kateřina Elhotová, Ilona Burgrová, Petra Kulichová, Jana Veselá a Tereza Pecková.

"Veronika je tahounka týmu. Tým potřebuje lídra. Není nic důležitějšího, než že má někoho, kdo nese prapor. Proto jsem rád, že si vyřešila vše kolem svého malého dítěte a může jet s námi," řekl Blažek na tiskové konferenci. "Jestli bude Veronika znovu kapitánkou, se teprve uvidí. Chci, aby si kapitána vybraly samy hráčky," dodal.

Bortelová se po mateřské vrátila k basketbalu loni v září, kdy se dohodla na angažmá v týmu nováčka nejvyšší soutěže DSK Karlín. S průměry 12,6 bodu a 3,1 asistence na zápas byla nejlepší hráčkou týmu. DSK sice skončil předposlední, ale nyní i díky Bortelové úspěšně bojuje v baráži o udržení v nejvyšší soutěži.

"Jsme domluveni, že si z přípravy na barážové zápasy odskočím, takže to problém nebude. Jsem moc ráda, že mě trenér Blažek oslovil. Jelikož se vracím po pauze, tak si žádné velké ambice nedělám, ale pokud to půjde, ráda týmu pomůžu," řekla Bortelová.

Blažek v reprezentaci vyzkouší také novicky. Trutnovské Petru Záplatovou a Kateřinu Hindrákovou, která se v reprezentaci jen mihla v roce 2009, Michaelu Starou z Hradce Králové a Terezu Vyoralovou z VŠ Praha, která je v 19 letech jednou z nejmladších reprezentantek posledních let. "Dlouhodobě tyto hráčky sleduji a podle mě nastal čas, aby dostaly šanci. Může jim to pomoct i do budoucna. Podle mě mají i na to, aby se probojovaly do užší nominace," řekl Blažek.

Kouč při absenci Horákové a Vítečkové bude muset upravit herní styl. "Body Evy Vítečkové nám asi budou chybět. Budeme se tedy muset zaměřit na obranu a hrát na méně bodů. Věřím však, že jsem nominoval to nejlepší, co jsem aktuálně mohl," řekl Blažek.

Širší nominace českých basketbalistek na mistrovství Evropy ve Francii:

Rozehrávačky: Veronika Bortelová (DSK Karlín), Kateřina Bartoňová (Cadi la Seu/Šp.), Lenka Bartáková (VŠ Praha), Petra Záplatová (Trutnov), křídla: Kateřina Elhotová, Michaela Zrůstová (obě USK Praha), Kateřina Křížová (Strakonice), Tereza Pecková, Romana Hejdová (obě IMOS Brno), Jana Veselá (Antakya/Tur.), Kateřina Hindráková (Trutnov), Michaela Stará (Hradec Králové), Tereza Vyoralová (VŠ Praha), pivotky: Ilona Burgrová (USK Praha), Petra Kulichová (Košice), Alena Hanušová (IMOS Brno), Kamila Štěpánová (Landes/Fr.).

Je nám líto, video expirovalo.
Kapitánka Bortelová se vrací do reprezentace
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články