Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Juniorské basketbalistky jsou po dvaceti letech ve finále ME, o titul se utkají se Španělkami

Na mistrovství Evropy pokračují ve vítězné jízdě a zahrají si o zlato. České juniorské basketbalistky se po dvaceti letech dostaly do finále, když v Šoproni udolaly Francii 65:63. V posledním utkání na turnaji je čekají Španělky. Přímý přenos finále sledujte od 20:10 exkluzivně na ČT sport Plus (web ctsport.cz).

Je nám líto, video expirovalo.
Juniorské basketbalistky budou hrát na ME finále

Svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové vyhrály i svůj šestý zápas na turnaji. Francii zdolaly už ve skupině 59:54, tentokrát s ní svedly ještě napínavější souboj.

Velký podíl na vítězství měla nejlepší česká střelkyně na šampionátu Valentýna Kadlecová, která nastřílela 23 bodů včetně tří trojek. "Famózní výkon," uvedla Ptáčková a ocenila bojovnost hráček.

"Poslední dva zápasy jsme hrály pod své možnosti, ale dneska jsme do toho daly úplně všechno. I když jsme se dostaly do krizové situace a prohrávaly o šest nebo osm bodů, nevypadalo to úplně dobře, ale tým se zase zvedl. Strašné poděkování hráčkám, jak to ubojovaly. Ve statistikách je vidět, že jsme byly lepší," řekla trenérka, která nově vede i seniorskou reprezentaci basketbalistek.

Udivilo ji chování francouzských hráček před zápasem. "Zamrzelo mě, že při české hymně se otočily zády k naší vlajce. V některých obličejích jsem viděla bohužel velkou aroganci a doufám, že i to naše holky strašně nabudilo," uvedla Ptáčková.

Český tým výborně začal a po první čtvrtině vedl o sedm bodů. Pak se mu ale přestalo dařit v útoku, v druhé desetiminutovce dal jen 11 bodů a v poločase prohrával 32:36.

Ve vyrovnané třetí části Francouzky těsné vedení ještě udržely, ale pak se českým hráčkám povedl obrat.

Soupeřky se však stále držely na dostřel maximálně čtyř bodů, až Kadlecová 2:17 před koncem upravila trojkou na 61:56.

Na snížení francouzského týmu odpověděla Julia Vydrová, ale závěr ještě zdramatizovala trojkou Pauline Astierová.

Zhruba půl minuty před sirénou Kateřina Zeithammerová proměnila jeden ze dvou trestných hodů a zvýšila na 64:61.

Francouzky kontrovaly dvoubodovým košem, po němž faulovaly Kadlecovou, která sekundu před koncem jedním proměněným trestným hodem dala výsledku konečnou podobu.

Mladé basketbalistky zkusí navázat na úspěch svých předchůdkyň, které v roce 2002 šampionát v Záhřebu ovládly bez jediného zaváhání. O dva roky dříve skončil český tým druhý.

"Je to neskutečné. Jsme z toho úplně nadšené," řekla rozehrávačka Kateřina Zeithammerová, která zaznamenala 11 bodů a šest asistencí.

Španělky jsou s osmi tituly nejúspěšnějším týmem v historii evropských šampionátů juniorek. Od roku 2011 posbíraly sedm zlatých a jednu stříbrnou medaili.

ME basketbalistek do 20 let v Šoproni - semifinále:

Česko - Francie 65:63 (21:14, 32:36, 49:51), Španělsko - Itálie 56:40 (20:26).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články