Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Je to ocenění pro celý český basketbal, říká trenér roku Ginzburg

Ronen Ginzburg se stal prvním zahraničním koučem, který obdržel ocenění pro domácího trenéra roku. Pětapadesátiletý Izraelec vede úspěšný basketbalový výběr, který se dostal na letošní světový šampionát. Ginzburg bere cenu jako uznání své práce, na níž se však společně podílí celý tým.

Ronen Ginzburg
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Je to pro mě velká pocta stejně jako možnost trénovat český národní tým. Je to ale kolektivní sport a každý má na tomto ocenění svou zásluhu. Hráči, realizační tým, federace. Hlavně je to ocenění pro český basketbal," řekl Ginzburg.

"Pro mě osobně je to velké ocenění získat takovou trofej, obzvlášť, když o něm rozhodují trenéři. Oni vědí, jak složité je být koučem a jak náročné naše povolání je," dodal. Ginzburg je prvním oceněným trenérem cizí národnosti.

"Já se tu ale necítím jako cizinec. Možná je bariérou jen jazyk, ale já se tu jinak cítím jako ve svém druhém domově," prohlásil pětapadesátiletý rodák z Tel Avivu, který do Čech zavítal poprvé v roce 2006.

Národního týmu se ujal v roce 2013. O dva roky později ho dovedl k sedmému místu na ME a vybojoval účast v kvalifikačním turnaji o olympijské hry. ME 2017 už tolik nevyšlo, ale povedla se generační výměna a omlazený tým vybojoval postup na letošní MS v Číně.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenéři roku Bank a Ginzburg: Je to velká pocta

I tam bude chtít Ginzburg uspět. Naději mu dává, že klíčoví hráči jsou ve velmi dobré formě. Tu má momentálně i Tomáš Satoranský v NBA, což Ginzburg nyní poznal na vlastní oči, jelikož českou hvězdu navštívil ve Washingtonu.

"Byl jsem tam i před rokem a nyní to byla hodně odlišná zkušenost. Tomáš má teď opravdu velkou roli, všichni ho respektují včetně těch nejlepších hráčů. Má pod kontrolou celou šatnu. Díky němu nyní hrají mnohem týmovější basketbal a daří se jim," řekl basketbalový trenér.

"Fanoušci ho milují. Bylo skvělé to vidět na vlastní oči a bavit se o něm s trenéry. Nyní si tam všichni uvědomují, že bez Satoranského by měli problém," konstatoval Ginzburg. Satoranský už podle něj začíná být ve Washingtonu stejným hráčem, jakého zná z národního týmu.

"Dá se to tak říct. V národním týmu má samozřejmě ještě větší roli, ale už se mu daří dostat do Washingtonu evropský styl hry. Není to jen hra jeden na jednoho. A to se mi líbí," dodal izraelský kouč.

"Já mám jedinou obavu z toho, aby nepřijel moc unavený, protože teď hraje opravdu hodně minut. Tak jsem mu ze srandy říkal, že by měl jít za trenérem, ať mu dává méně minut, aby měl pak sílu na reprezentaci. Ale to asi neprojde," žertoval Ginzburg.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články