Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Grinerová má léčebné konopí na předpis, uvedli právníci zatčené basketbalistky

Právníci americké basketbalistky Brittney Grinerové u moskevského soudu uvedli, že léčebné konopí jí předepsali lékaři v USA na chronické zranění. Dvojnásobná olympijská vítězka byla v únoru zatčena na letišti Šeremetěvo s náplněmi do elektronické cigarety s hašišovým olejem.

Je nám líto, video expirovalo.
Grinerová přiznala vinu, ale ne úmysl. Podle právníků má konopí na předpis

Za držení a pašování drog jí v Rusku hrozí desetileté vězení. Grinerová nedávno u soudu přiznala vinu, ale popřela, že by ruské zákony porušila úmyslně.

Hráčka byla zadržena týden před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu, na který USA reagovaly zavedením sankcí proti Rusku, které zase Spojené státy kritizuje za dodávání zbraní na Ukrajinu.

Podle rodiny se hráčka stala pešákem na geopolitické šachovnici. Moskva ale zpochybňuje, že by chtěla Grinerovou vyměnit za ruské občany vězněné na Západě za špionáž.

"Je to jen další informační kampaň, která má zadržené líčit jako oběti svévole," uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Ve Spojených státech mezitím sílí hlasy, že vláda nedělá pro návrat Grinerové dost. "Na jejím místě bych se ptal sám sebe, jestli se vůbec chci do Ameriky vrátit. Když po 130 dnech stále vidím nulovou snahu dostat mě zpět," nešetří kritikou hvězdný LeBron James.

Jeho výroky se ale nesetkaly jen s kladnou odezvou. "Kamaráde, můžeš klidně odejít ze Států nebo se nabídnout výměnou za ní. Někteří lidé opravdu nemají žádnou představu, jaké je to žít v diktatuře," reagoval na Jamesova slova na Twitteru bývalý turecký reprezentant Enes Freedom.

Švýcarský rodák, původním příjmením Kanter, je dlouholetým kritikem erdoganovského režimu. Ten mu už před pěti lety kvůli jeho lidskoprávním a politickým aktivitám odebral pas a za údajné členství v teroristické organizaci mu hrozí v Turecku trestní stíhání.

Bílý dům výtky odmítá, americká vláda podle něj dělá pro brzké propuštění Grinerové vše, včetně přímé komunikace s Kremlem.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články