Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Finále poháru basketbalistek bylo odloženo kvůli pozitivnímu testu jedné hráčky

Covid-19 zasáhl i závěr Českého poháru basketbalistek. Dnešní finálový den v Chomutově byl kvůli možnosti nákazy koronavirem v týmu KP Brno z preventivních důvodů odložen. Podezření na nemoc covid ukázal pozitivní test u jedné z hráček. Brňanky měly od 18:30 bojovat o triumf s favorizovaným USK Praha. 

Hrát se nebude ani duel od 3. místo mezi domácím Chomutovem a pražskou Slavií, který měl začít v 15:00. Česká basketbalová federace předběžně uvažuje o dohrání zápasů o medaile v květnu po skončení ligového play-off.

"Už před turnajem jsme se rozhodli, že v pátek dopoledne preventivně otestujeme všechny týmy, i když nám včera přesně podle regulí předkládaly negativní testy ze čtvrtečního rána. Podle pravidel by na ně mohly odehrát i dnešní zápas, ale chtěli jsme mít jistotu," uvedl v tiskové zprávě generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný.

Zápasy Českého poháru se řídí covidovým protokolem ŽBL a na základě pravidel a vládní výjimky pro profesionální sportovce je povinnost před zápasem předložit test ne starší 48 hodin.

Tým Králova Pole, který ve čtvrtečním semifinále vyhrál nad Chomutovem 74:57, měl stejně jako ostatní celky negativní výsledky testů z rána před startem Final Four a také z pondělka. USK postoupil do finále díky vítězství nad Slavií 112:41.

"Při dnešním preventivním testování bylo antigenním testem zachyceno podezření na onemocnění covid-19 u jedné hráčky KP Brno. Hráčka byla okamžitě odeslána do izolace a absolvuje PCR test, který onemocnění vyvrátí, nebo potvrdí," doplnil Konečný.

Přestože podle protokolu by se zápasy mohly odehrát, protože celý tým musí do karantény až ve chvíli, kdy jsou pozitivně testovány tři hráčky a více, preventivně byly odloženy.

"V rámci prevence a bezpečnosti jsme se tak rozhodli. Přijde nám fér v této těžké době neriskovat větší rozšíření onemocnění covid-19 mezi týmy RENOMIA ŽBL. Na tomto řešení se shodli všichni čtyři účastníci pohárového finále," dodal Konečný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články