Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Eurobasket v Praze už za 100 dní. Můžeme dokázat něco velkého, věří Ginzburg

Symbolické zahájení odpočítávání posledních 100 dní do startu národního týmu na mistrovství Evropy je tady. Praha při něm bude hostit stejně jako Tbilisi, Milán a Kolín nad Rýnem jednu ze základních skupin. Šampionát začne 1. září, Češi do něj vstoupí o den později. "Věřím, že můžeme na Eurobasketu dokázat něco velkého. Máme výborný tým a hráče. Všichni si věříme a mohlo by to být pro nás velké léto," říká reprezentační trenér Ronen Ginzburg. Přímé přenosy utkání odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Satoranský je na rozcestí své kariéry

Češi chtějí na ME navázat na úspěchy z nedávné doby. Před třemi lety skončili šestí na mistrovství světa a vloni se probojovali po 41 letech na olympijské hry.

"Bude to speciální. Jsem sice z Prahy, ale moc zápasů jsem tu s národním týmem neodehrál. Přichází s tím také tlak kamarádů, kteří se ptají na lístky," uvedl kapitán Tomáš Satoranský.

"Na turnaj se už těšíme. Snad se povezeme na vlně úspěchů z mistrovství světa 2019 nebo z loňska, kdy jsme se dostali na olympiádu. V základní skupině budeme spolu se Srbskem favority, ale je to pro nás výzva a nezalekneme se toho," prohlásil Satoranský, který strávil posledních šest sezon v NBA.

Bývalý hráč Chicaga, New Orleans nebo Washingtonu by předtím neměl chybět ani ve třetím bloku kvalifikace o postup na mistrovství světa. Češi se nejprve nastoupí 1. července v Pardubicích proti Bosně a Hercegovině a o tři dny později sehrají v Klaipedě duel s domácí Litvou. Zatím mají bilanci jedné výhry a tří porážek. V případě postupu by je čekala ještě v srpnu další fáze.

"Příprava na třetí kvalifikační okno začne 13. června. Tým by měl být úplně kompletní zhruba 20. června, abychom měli dostatek času na přípravu k prvnímu utkání. Rotace bude zhruba šestnáctičlenná. Jsou tam otazníky jak zdravotní, tak nominační. Kvalifikačního okna se zúčastní 14 hráčů, k finální nominaci dvanácti hráčů dochází den před samotným utkáním," řekl reprezentační manažer Michal Šob.

Podle primátora Zdeněk Hřiba by mohlo zářijový evropský šampionát navštívit v O2 areně až 150 tisíc fanoušků. Ve vysočanské O2 areně začnou čeští basketbalisté turnaj v pátek 2. září proti Polsku, o den později narazí na Srbsko, v pondělí 5. září je čeká Nizozemsko, další den pak Finsko a základní skupinu zakončí ve čtvrtek 8. září proti Izraeli. Národní tým bude hrát všechny duely od 17:30. Celkem se v Praze uskuteční 15 utkání. Vyřazovací fáze se odehraje v Berlíně.

Před ME čeká Ginzburgův tým ještě na začátku srpna turnaj v Pardubicích, kde se basketbalisté utkají s Chorvatskem a Bulharskem. Následně sehrají tradiční turnaj v Hamburku, kde vedle domácí reprezentace narazí na Srbsko a Itálii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články