Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Češi zaútočí v Bulharsku na první kvalifikační výhru. Bez množství opor, ale s odhodláním

O premiérové vítězství v kvalifikaci o postup na mistrovství světa v roce 2023 se budou v Bulharsku rvát čeští basketbalisté. Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga podlehli v listopadu v Sarajevu Bosně a Hercegovině (90:97) a následně Litvě v Opavě (66:74) a jsou stejně jako Bulhaři bez bodu. Přímý přenos utkání sledujte od 17:45 na ČT sport a webu ctsport.cz, nedělní odvetu v Pardubicích od 18:50 tamtéž.

Bulhaři v listopadu prohráli v Litvě 69:89 a doma s Bosnou a Hercegovinou 65:85. Do další fáze postoupí tři ze čtyř mužstev v základní skupině.

Další střetnutí s Bosnou a Hercegovinou a v Litvě odehrají Češi po klubové sezoně na začátku července, kdy by Ginzburg mohl mít k dispozici kompletní tým i s rozehrávači z NBA Tomášem Satoranským a Vítem Krejčím, pivoty Patrikem Audou a Ondřejem Balvínem působími v Japonsku nebo Janem Veselým z Fenerbahce.

Kvůli zranění aktuálně chybí i Jaromír Bohačík, Lukáš Palyza a David Jelínek. "Je to hlavně o nás. Naše síla je v tom, že musíme být pohybliví, dávat rychle míč a střílet dobře z dálky. Jestli nebudeme dobře střílet z dálky, tak to budeme mít hodně těžké. A samozřejmě bojovat na doskoku v téhle sestavě. Oni nemají úplně vysoké hráče, ale furt to jsou Bulhaři. Mají těla, jsou fyzičtí, i když ne třeba tolik basketbaloví," prohlásil asistent trenéra Luboš Bartoň.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté budou bojovat v Bulharsku

Hruban: Talent je u nás

Hlavní hvězdou bulharského týmu je naturalizovaný Američan Dee Bost. Rozehrávač Galatasaraye na rozdíl od další opory, pivota Aleksandara Vezenkova z Olympiakosu, v týmu neschází. "Je výborný hráč, který dokáže dát dvacet bodů a dalších třicet připravit," řekl o Bostovi kapitán Vojtěch Hruban, jenž proti němu v této sezoně hrál s Nymburkem v Lize mistrů.

"S Bulhary nás nečeká nic jednoduchého. Přestože nemají tak velká jména, tak hrají dlouho spolu, znají dobře své role a na jejich výkonech je to vidět. V těchto krátkých (reprezentačních) oknech je to velká výhoda. Ale myslím, že individuální kvalita je na naší straně, což by mělo nakonec rozhodnout, pokud zvládneme všechny ostatní faktory jako tempo, nasazení a doskok. Talent je u nás," doplnil Hruban.

"Není o čem spekulovat. Do zápasů se musí jít s jednoznačným cílem vyhrát. V obou dvou nesmíme absolutně podcenit jedinou minutu na hřišti. Jsme sice v trochu okleštěné sestavě, ale zase je to možnost pro kluky, kteří tolik v reprezentaci nehráli, aby vystoupili z řady a ukázali, že na ten level mají. Těšíme se. Bude to velká výzva," uvedl křídelník Tomáš Kyzlink, jenž byl proti Litvě s 21 body nejlepším střelcem týmu.

Prostor ukázat formu dostane i tentokrát. "Je to fajn, jde o nějaký přirozený vývoj, že už taky nejsem nejmladší a mám něco za sebou, takže se s rolí, na kterou jsem zvyklý už z minulých let, dokážu popasovat dobře," podotkl Kyzlink.

Věří, že se i další hráči chopí při řadě absencí příležitosti. "Jsou to mladí, hladoví kluci. Až na ty stálice, jako jsou Vojta Hruban, Martin Kříž a Martin Peterka, jsou to všechno kluci, kteří si budují jméno, a bude jedině dobře, když tahle mladá energie postupně bude hrát podobné zápasy," doplnil Kyzlink.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články