Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Basketbalisty čeká boj o postup v Litvě, potřebují výhru nebo pomoc Bosny

Čeští basketbalisté budou bojovat v Klajpedě o potvrzení postupu do další fáze kvalifikace mistrovství světa v roce 2023. Jistotu a také potřebný bodový zisk před případnými dalšími duely s Francií, Černou Horou a Maďarskem dá výběru kouče Ronena Ginzburga výhra. Pokud Češi prohrají, budou potřebovat, aby zároveň Bulharsko nevyhrálo nad Bosnou a Hercegovinou o tři až pět bodů. Přímý přenos sledujte od 18:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté si s Litevci věří na výhru

Češi mohli získat jistotu v pátek v Pardubicích, kdyby porazili Bosnu a Hercegovinu minimálně o 14 bodů, ale to se jim nakonec při výhře 93:81 nepodařilo.

"Důležitější bylo, že to skončilo plus sedm. Kdyby byl postup už hotový, bylo by to pěkné, ale na druhou stranu stejně chceme v Litvě vyhrát. Bez těchto bodů by to bylo se šancemi na postup z další skupiny těžké. Tu výhru tedy stejně potřebujeme," řekl kapitán českého týmu Vojtěch Hruban.

Na vítězství nad Litvou čeká česká reprezentace od 27. srpna 2006, kdy vyhrála v přípravě v Opavě 85:79. Od té doby devětkrát prohrála.

"Párkrát jsme s nimi hráli hodně vyrovnaně, ale teď myslím, že přišel náš čas. Litvě chybí pár hráčů, my jsme naopak nabití. V tuhle chvíli máme talentovanější a širší soupisku. A přesto, že budeme hrát venku, jedeme si tam jednoznačně pro výhru," doplnil Hruban.

Skalp Litevců by rád získal i lídr týmu Tomáš Satoranský. "Já jsem Litvu jako jeden z mála týmů snad ještě neporazil. Mám o motivaci navíc. Nemůže se podcenit, i když nemají své nejlepší hráče. Z NBA je tam jen hráč Orlanda," poukázal Satoranský na křídelníka Ignase Brazdeikise.

"Jsou ale výborně sehraní a budou mít podporu fanoušků. Musíme se s tím vyrovnat a bude to výborná příprava na Eurobasket," připojil rozehrávač, který v této sezoně oblékal dres New Orleans, San Antonia a Washingtonu.

Litevci ve skupině ještě nezaváhali. V pátek udrželi neporazitelnost díky výhře 72:70 v Samokovu proti domácímu Bulharsku. Na konci listopadu s nimi Ginzburgův výběr prohrál v Opavě 66:74.

"Věříme si za každých podmínek, musíme dokázat, že jsme schopní týmy, které jsou kvalitní, porazit i na jejich palubovce. Věříme si a ten cíl a ambice pro nás teď panují větší než u Litvy," doplnil Satoranský.

Úspěch českého týmu by znamenal, že se nebude muset čekat s napětím na výsledek duelu, který se bude hrát až od 20:00 v Sarajevu. Češi by měli hned jistotu setrvání ve hře o šampionát, který budou hostit na přelomu srpna a září 2023 Indonésie, Japonsko a Filipíny.

"Je to hodně zamotané. Je to podobné jako minulá kvalifikace. V létě jsou týmy úplně jiné, může se stát nějaký neočekávaný výsledek. My si nepřinesli úplně nejlepší bilanci, takže jsme počítali s tím, že to bude komplikované. Máme ještě jeden zápas a pak si to zbilancujeme," prohlásil Jaromír Bohačík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články