Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Basketbalisté jdou na Belgii, chtějí ji připravit o neporazitelnost

Čeští basketbalisté se pokusí připravit Belgii o neporazitelnost v kvalifikaci mistrovství Evropy. Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga mají ale nehledě na výsledek díky pořádání jedné ze skupin v Praze už dopředu jistou účast na kontinentálním šampionátu. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 15:25.

Čeští basketbalisté v čele s Jaromírem Bohačíkem
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Češi v únoru při vstupu do kvalifikace, v které bojují i o důležité body do žebříčku FIBA, doma v Pardubicích porazili Dánsko 75:71 a podlehli právě ve Vilniusu domácí Litvě 89:97. Belgie zdolala doma Litvu 86:65 a v Dánsku uspěla po výsledku 88:72.

"Mají mix zkušených hráčů s dobrými, atletickými mladíky. Doteď za sebou mají dva skvělé duely, porazili Litvu i Dánsko snadno. I když trochu změnili sestavu, pořád mají dobrý tým. Neviděli jsme je hrát v tomhle složení, je jich tu asi šest nebo sedm z minula," řekl v on-line rozhovoru s českými novináři Ginzburg.

"Klíčový je rozehrávač (Retin Obasohan) z Nymburka. Je to velmi dobrý basketbalista, Nymburk zvolil dobře. Tvoří pro sebe i pro ostatní, musíme ho zastavit. Mají i dalšího nebezpečného rozehrávače (Emmanuela Lecomtea) a také veterány, kteří hrají dobře v Evropě, v Belgii, Dijonu...," uvedl izraelský rodák Ginzburg, který povede tým poprvé od říjnového získání českého občanství.

Belgii chybí její nejlepší střelec v kvalifikaci Jonathan Tabu ze španělské Manresy se zraněným kolenem či Maxime De Zeeuw z Hapoelu Holon, který v sezoně 2015/16 hrál za Nymburk. "V budoucnu, až budou kompletní, toho můžou na evropské scéně hodně dokázat, překvapit hodně soupeřů," doplnil Ginzburg.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté nemohou ve Vilniusu ani na procházku

Nominace českých basketbalistů:

Rozehrávači: Radek Farský (Brno), Ondřej Sehnal (USK Praha), Jakub Šiřina (Opava), Tomáš Vyoral (Pardubice).

Pivoti: Luboš Kovář, Martin Kříž (oba Nymburk), Šimon Puršl (Brno), Kamil Švrdlík (Pardubice), Ondřej Balvín (Bilbao/Šp.), Martin Peterka (Braunschweig/Něm.).

Křídla: Richard Bálint (Brno), Michal Mareš (USK Praha), Lukáš Palyza (Olomoucko), Jaromír Bohačík (Štrasburk/Fr.).

"Belgičané jsou lídři skupiny, porazili Litvu a mají skóre +37, to vypadá až hrozivě, ale v dnešní době se týmy neustále mění. Mají relativně mladý a atletický tým. Hrají pohledný, rychlý basket," prohlásil křídelník Jaromír Bohačík.

"Rozehrávač z Nymburka je opravdu koukatelný, taky se moc těším na Kevina Tumbu, dlouho jsme se neviděli. Hráli jsme spolu, třeba si aspoň plácneme na hřišti," dodal Bohačík, který hrál s belgickým pivotem v sezoně 2014/14 v Lovani.

Přestože národnímu týmu chybí oproti únorovým zápasům kapitán a střelec Vojtěch Hruban z Nymburka, pivot Patrik Auda z Jokohamy či rozehrávač Vít Krejčí ze Zaragozy, chtějí Češi s Belgií i v neděli s Dánskem uspět a vylepšit si výhrami i náladu v koronavirové době.

"I když výsledky Belgie vypadají ohromně, my si od určité doby věříme, že můžeme hrát skoro s každým. Není důvod nemyslet na výhru, docela intenzivně si píšu s jejich atletickým koučem (Peterem Sempelsem) a po zápase bych nerad poslouchal nějaké výsměšné zprávy. Je to i osobní," usmíval se Bohačík.

Prostor v zápasech mohou dostat při absencích opor i rozehrávač Ondřej Sehnal z USK Praha, pivot Luboš Kovář z Nymburka či osmnáctiletý křídelník Richard Bálint z Brna, který čeká na debut. "Pozvali jsme je hlavně proto, aby poznali kvalitu na tréninku, a doufáme, že je můžeme nechat odehrát nějaké minuty, určitě aspoň v jednom duelu," uvedl Ginzburg.

V "bublině" ve Vilniusu je český tým od pondělí. "Z profesionální stránky to není problém, ale být týden zavření na jednom místě ideální není. Ale jsou horší situace v životě a teď na světě, takže to zvládneme. Je to trochu jako ve vězení, můžeme ven na trénink a vrátit se. Jídlo nám dají na pokoj, velmi zvláštní situace, ale musíme se přizpůsobit všemu," dodal kouč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články