Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Angažmá v Německu se pro Kyzlinka vyvíjí dobře. Zázemí v klubu je neskutečné, říká

Český reprezentant Tomáš Kyzlink byl nejlepším střelcem týmu prohraného duelu s Litvou (66:74), do něhož nastupoval ještě jako hráč USK Praha, na duely proti Bulharsku už se ale vydal z Bambergu. Spokojený je s tím, že pod taktovku bývalého trenéra Nymburka Orena Amiela dostává větší prostor, než si na konci prosince při přestupu představoval. Pohodu křídelnímu hráči dodává i to, že si angažmá v Německu maximálně užívá s rodinou.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté budou bojovat v Bulharsku

"Panuje spokojenost. Vyhráli jsme čtyři zápasy ze sedmi, co tam jsem. Bohužel jsme nikdy neměli možnost být v plné sestavě, ať už kvůli covidu, nebo různým zraněním, ale musím říct, že zázemí v klubu, jako je Bamberg, je neskutečné. Je vidět, že je to klub s tradicí a historií, protože se tam pracuje na vysoké úrovni. A ještě s trenérem, který působil v Nymburce," řekl Kyzlink novinářům.

Na hřišti tráví v průměru téměř 31 minut. "Je to překvapení, protože jsem tam šel s tím, že budu chodit z lavičky na 15 nebo 20 minut, ale různé okolnosti jako zranění a nákaza covidem způsobily to, že v posledních třech čtyřech zápasech jsme hráli v šesti lidech a díky tomu minutáž byla velká," podotkl Kyzlink, který má průměr 11,4 bodu na zápas, 4,3 doskoku a 2,4 asistencí.

"Vždycky to může být lepší, ale důležité je to, aby se vyhrávalo. Vždycky se snažím hodnotit můj celkový vliv na týmový výkon. Tím, že jsme vyhráli víc zápasů v poslední fázi, tak je to skvělé. Když hrajete 35 minut, tak vždycky něco vyprodukujete, takže i čísla vypadají o něco líp," řekl.

Působení pod Amielem bere jako výhodu. "Samozřejmě, když má trenér v oblibě zemi, ze které pocházíte, tak vám to vždycky přidá nějaké plusové body. Jeho vazba k Nymburku je velmi silná a navíc ještě herní styl je podobný tomu, co praktikuje tady v reprezentaci Ronen Ginzburg.

"Oba dbají hodně na obranu a zároveň v útoku vám dají svobodu, což je vždycky pro hráče skvělé, ať už z hlediska sebevědomí nebo nějakého celkového projevu. Takže jsou to všechno faktory, které mi umožnily snadnější adaptaci," prohlásil rodák z Vyškova.

Za sebou už má působení ve španělském týmu Cáceres, slovinském Helios Suns Domžale, francouzském Bourgu a vedle druholigových Treviglia či Sieny nastupoval také v italské první lize za Benátky, Virtus Řím a Reggio Emilia. Věří, že bundesliga ho opět posune.

S Bambergem si věří na play-off a těší se na atmosféru v hale

"Kontakt s vrcholovým basketem je v Německu o něco větší, hrajete proti týmům, které působí v Eurolize nebo v Eurocupu. Přechod do reprezentace je pak také snadnější, i když minulé okno jsem naskakoval z USK Praha a myslím, že ty výkony nebyly úplně špatné a zadaptoval jsem se poměrně rychle," uvedl Kyzlink.

Bamberg se snaží ze současné 11. pozice o posun do osmičky pro play-off. "Na Bamberg je to určitě zatím za očekáváním, protože je to klub, který každoročně míří na nejvyšší příčky. Nicméně jsme tři výhry od play-off a to je takový náš hlavní cíl se probojovat do té osmičky. Teď musíme všechny hráče, kteří se zranili nebo měli covid, zpátky začlenit do sestavy a snažit se o co nejlepší výsledek," konstatoval.

Zatím si ještě nemohl kvůli opatřením proti covidu naplno vychutnat vyhlášenou diváckou kulisu v Bambergu. "Je tam limit patnáct set lidí. Ono se tomu říká Freak City díky té fanouškovské základně. Já jsem zatím zažil spíš Ghost City, město duchů, protože bohužel pandemická opatření neumožňují zaplnit halu," připomněl Kyzlink. "Ubylo razantně i turismu, takže ve městě je to takové poklidné a historické městečko, ale velmi sympatické."

Ideální pro život s rodinou. S basketbalovou reprezentantkou Karolínou Elhotovou si užívají radosti s dcerou Jasmínou, která v červnu oslaví druhé narozeniny. "Žiju takový poklidný rodinný život, mám tu výhodu, že moje povolání mi umožňuje trávit hodně času s dcerou. Za to jsem hodně rád, protože děti vám ten čas, co s nimi strávíte, nakonec vrátí. Jsme spokojení, je tam hodně parků, dětských hřišť a čisto. Optimální město i pro rodinný život. Pandemií se životní styl hodně změnil. Já mám rád ve volném čase i četbu nebo se podívám na nějaký dokument," prozradil Kyzlink.

S rodinou si ale po předchozím pobytu v zahraničí užili i čtyři měsíce v Praze. "To bylo skvělé, protože samozřejmě jsme měli kolem sebe všechny rodinné příslušníky, kteří nám mohli pomáhat s malou dcerkou, takže jsme měli víc času pro sebe. Mohli jsme se věnovat jiným aktivitám. To byly určitě super čtyři měsíce, i týmu se dařilo, v tu dobu jsme byli s USK na třetím místě a bylo fajn po tak dlouhé době být zase v českém kolektivu. Takže na to vzpomínám dobře," dodal Kyzlink.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články