Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

World Baseball Classics je na úrovni MS. Máme tam své místo, věří nadhazovač Novák

Českým baseballistům se v poslední době nebývale daří a patří mezi špičku Evropy. Své zlepšení mohou potvrdit v kvalifikaci o turnaj World Baseball Classics. Ten má podle nadhazovače Jana Nováka podobné postavení jako mistrovství světa. Češi kvalifikaci odehrají ve městě Tucson v americké Arizoně.

Jan Novák nadhazuje míč v utkání s Německem
zdroj: imago sportfotodienst autor: BEAUTIFUL SPORTS/Andreas Dick

Prestižní pozvánku na kvalifikační turnaj dostali čeští baseballisté už potřetí. Ani jednou nepostoupili, byť před čtyřmi lety byli úspěchu velmi blízko. Letos se kvalifikace na World Baseball Classics uskuteční v kolébce sportu: ve městě Tucson v Arizoně. A šance týmu je větší než naposledy, neboť Češi mají už dva profesionální hráče.

Cesta na vysněný World Classics je ale dlouhá. Češi sehrají pět utkání, to první dvacátého března proti Filipínám. "Je to na úrovni mistrovství světa," uvedl pro Českou televizi nadhazovač reprezentace Jan Novák. "Zavedli jsme se jako země, kde se baseball rozvíjí, a máme (na turnaji) své místo. Hrajeme stále lépe," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Novák: World Baseball Classics je v podstatě mistrovství světa

Přitom domácí nejvyšší soutěž je stále na amatérské úrovni. "Vetšina členů týmu hraje v extralize, kde se nedostanou na takovou výkonnostní úroveň. I když kvalita extraligy roste, většina vyhledává podobné turnaje, kde si mohou zahrát s hráči, kteří hrají MLB. To je jiný sport, dá se říci," podotkl Novák.

Otázkou zůstává, jestli bude tým moci počítat s profesionály Viktorem Večerkou a Martinem Červenkou. "Je potřeba počkat na vyjádření organizací, za které hrají. Viktor nastoupil nově do Kansas Royals. Je větší šance, že jej pustí, protože pořádně ještě neví, co od něj čekat. U Martina je to velká otázka. Jestli ho Baltimore bude mít zájem zařadit do MLB, tak si ho možná nechají u sebe," přemítá Novák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články