Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bekele chtěl překonat světový rekord, nakonec v Berlíně doběhl až třetí

Útok na světový rekord nevyšel. Kenenisa Bekele neudržel v druhé polovině Berlínského maratonu potřebné tempo a nakonec v německé metropoli doběhl až třetí. Zvítězil Bekeleho etiopský krajan Guye Adola (2:05:45), který o vítězství na slavném závodě bojoval už v roce 2017. Etiopie vyhrála i v ženském závodě díky Gotytom Gebreslaseové (2:20:09). 

Guye Adola
zdroj: ČTK/AP autor: Lisa Leutner

Devětatřicetiletý dvojnásobný vítěz závodu chtěl útočit na tři roky starý světový rekord Keňana Eliuda Kipchogeho z Berlína 2:01:39. Při předloňském triumfu chyběly Bekelemu k rekordu dvě sekundy.

Teplé počasí však hon na rekordní časy zhatilo, i když nejlepší muži zvládli první polovinu závodu za 1:00:48, což byl nejrychlejší mezičas v historii. Nastolené tempo však nedokázali udržet.

Adola vyhrál za 2:05:45. "V tom horku mi přišlo, že mi nohy v botách hoří," uvedl Etiopan, který vylepšil druhé místo z roku 2017, kdy v Berlíně debutoval v maratonu skvělým výkonem 2:03:46. Gebreslaseová zaběhla čas 2:20:09. Oba vítězové obdrželi prémii 20 tisíc eur.

Po loňském roce, kdy se kvůli koronavirové pandemii neběželo, se vydalo na trať Berlínského maratonu téměř 25 tisíc účastníků.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články