Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Svoboda cítí formu a plánuje si MS: Jedu si plnit sny, jedu bojovat o svou nesmrtelnost

Překážkář Petr Svoboda se stále může měřit s nejlepšími. Do závodu na 110 metrů překážek na MČR v Hodoníně vyrazil z plného tréninku a radoval se z titulu v čase 13,25 sekundy, i když v přílišné podpoře větru. Sedmatřicetiletý atlet cítí podle svých slov životní formu.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda a Stromšík v Hodoníně letěli jako vítr

Když proběhl cílem, svítilo na tabuli 13,27. "Myslel jsem si, že to je nějaký nesmysl. Pak jsem si říkal: 'To přebliklo.' Pak jsem to viděl i na obrazovce, ale pak to začala postupně přehlušovat bolest té nohy," uvedl Svoboda, který ledoval bolavý palec. Doufal, že nepůjde o nic vážného. Zranění už totiž prožil bezpočet.

Dlouhodobě ho pobolívá koleno, kvůli němuž běhá v tréninku především hladké sprinty. "Myslím si, že jsem dobře připraven na stovku a dvoustovku a z toho se dají dobře běžet překážky. Překážky běhám už dvacet let. Když měsíc vynechám trénink překážek, tak mi to neuškodí," popisoval.

Cítí se být v nebývalé formě. Vždyť na dnešní závod výkonnost vůbec neladil. "Jěště v pondělí jsem měl dvoufáze. S trenérem jsme to chtěli připravit až na mistrovství světa, takže tohle jsme šli pro plný počet bodů za vítězství, těch sto bodů. Plus něco za výkon. Říkali jsme si, že 13,40 - 13,50 se dá běžet i z plného tréninku. Ale samozřejmě jsem klasickej Peťan, takže jsem tady myslel na nějaké nesmyslné časy. A on se v podstatě vyplnil. O pět setin pomalejší, ale vyplnil se," prohlásil.

Finále přitom z jeho pohledu nebylo ideální. "Jsem vysoký, mě když foukne vítr do zad, tak jsem jak plachta a vítr do mě dokáže víc bouchat. Je to fakt vabank, jestli tu překážku chytnu, nebo stihnu přeskočit," líčil.

Účast na mistrovství světa ještě nemá jistou, ale krátce před uzávěrkou žebříčku je na postupové pozici. A už spřádá odvážné plány směrem k šampionátu v Eugene. "Když si to všechno sedne, jak má, tak odjedu na mistrovství světa s tím, že chci bojovat o finále. Jedu si plnit sny, jedu bojovat o svou nesmrtelnost," uvedl.

Bude mít tři dny volna, čeká ho opich kolena a zjišťování, jak závažné to je s pochroumaným palcem. Před MS by měl závodit ještě na začátku července ve Francii. "Tam se fakt ukáže, s jakou formou na mistrovství světa jedu. Tohle je, že jsem kousnul do toho dortíku, a tam se dozvím, jak bude sladký," dodal někdejší halový mistr Evropy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články