Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Staněk kvůli zranění zváží MS: Cítím, že kotník je z padesáti, šedesáti procent v pořádku

Koulař Tomáš Staněk sice získal v Hodoníně republikový titul, ale soutěž ukončil už po třech pokusech. Nechtěl totiž přetěžovat zraněný kotník, který ještě stále nemá stoprocentně v pořádku. I kvůli tomu bude zvažovat účast na mistrovství světa v Eugene, spíše ale vyhlíží evropský šampionát v Mnichově.

Tomáš Staněk
zdroj: ČTK autor: Patrik Uhlíř

Po soustředění v Jihoafrické republice se cítil skvěle, na tréninku si překonával osobní rekordy a chtěl se ukázat manažerům na závodě. Pak mu ale vypadla koule od krku, dopadl plnou vahou na nohu a natrhl si vaz na vnitřní straně kotníku. Po prvním opichu už mohl obstojně chodit, ale po druhém, který měl být na doléčení, přišel zánět.

"Tím, jak jsem dával nějaké zábaly a tak, tak ta kůže byla asi nacucaná mastičkami a bohužel se něco zaneslo dovnitř. Celý kotník byl červenofialový, měl jsem devětatřicítky teploty, zimnice. Bomba no. Antibiotika naštěstí zabrala, že jsem nemusel do nemocnice na kapačky. Ale zánětlivé markery v krvi jsem měl šílené. Čekalo se, až spadnou. Dostal jsem berle. Na začátek sezony nemůžete chtít víc," vzpomínal smutně, jak se ze životní formy stal rychle marodem.

Při závodě měl kotník silně zatejpovaný. "Ještě se pořád nerozběhnu. Když chodím na překážkách, tak je to pořád opatrné. Cítím ten kotník, že je z padesáti, šedesáti procent v pořádku, takže mě čeká ještě hodně práce. Opravdu to nechci uspěchat. Jsem rád, že je ta Evropa později a je tam dost času. Spíš asi takhle, ale nechci ten svět úplně zavrhovat," konstatoval český rekordman.

Potřeboval by pomoc kouzelného proutku, aby do Eugene odletěl. "Abych věděl, že ten pokus můžu naplno rozjet. Viděli jste výsledky amerických mistráků. Sice v Evropě se nehází tolik jako poslední roky, nicméně aby tam mělo smysl jet, musel bych házet ke 22 metrům," připomněl, že na americkém šampionátu vyhrál světový rekordman Ryan Crouser výkonem 23,12 a obhájce titulu Joe Kovacs vrhl 22,87.

Letošní atletické léto má pro Evropany dva vrcholy, v srpnu se v Mnichově uskuteční kontinentální šampionát. "Osobně jsem určitě radši, že Evropa je druhá. Mám víc času, je to blíž, v našich podmínkách, žádný posun, nemusím tam letět hodně dlouho dopředu. Samozřejmě o konkurenci se nemusíme bavit. Když se na americkém šampionátu hází kolem světového rekordu, tak musíte být v extrémní formě, aby se tam dalo soutěžit. Čtvrtý na světě jsem už byl, na Evropě taky, ale při aktuální formě ostatních aktérů musím být realista. Asi trochu jednodušší bude Evropa. Ale může se stát, že nahází 22 metrů Poláci, Mihaljevič a tak dále. Těch lidí je tam spousta," hodnotil své vyhlídky loňský halový mistr Evropy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články