Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nageotteová ovládla Pražskou tyčku v novém rekordu

V rekordu mítinku ovládla letní Pražskou tyčku Američanka Katie Nageotteová, výkonem 481 centimetrů vylepšila o devět centimetrů dosavadní maximum Jiřiny Ptáčníkové z roku 2015. V den svých 28. narozenin se zařadila na třetí místo letošních tabulek. Nejlepší Češkou dnes byla Romana Maláčová, která výkonem 456 centimetrů skončila třetí. V mužské soutěži, která nebyla tak kvalitně obsazená jako ženská, si jubilejní desátou výhru na Pražské tyčce připsal Jan Kudlička.

Je nám líto, video expirovalo.
Pražskou tyčku ovládla v novém rekordu Nageotteová

Závod se nakonec musel obejít bez halové světové rekordmanky a vedoucí ženy letošních tabulek Jennifer Suhrové, která se na poslední chvíli odhlásila. Navzdory její absenci se u Rudolfina odehrála velmi kvalitní soutěž. Poprvé v historii závodu se tři ženy dostaly přes 456 centimetrů, vedle Nageotteové a Maláčové to byla ještě kanadská rekordmanka Alysha Newmanová.

Dvaatřicetiletá Maláčová v Praze navázala na výkon z Recklinghausenu, kde přesně splnila limit na mistrovství světa v Dauhá. "Jsem ráda, že se ta výkonnost stabilizovala. Přecházeli jsme na delší rozběh a měla jsem s tím trošku problém, protože když ta rychlost je vyšší, tak je pak na konci rozběhu méně času to všechno stihnout včas," pochvalovala si.

Na výšce nového osobního rekordu 466 centimetrů už ale ztroskotala. "Myslím, že chyběla trochu síla do té tyče, prostě se nebát. Musela jsem si vzít tvrdší tyč. Psychicky je to trošku znát, že se člověk bojí do toho dát sto procent," komentovala neúspěšné pokusy. Získala ale pocit, že i na tuto výšku má.

Obě zámořské tyčkařky překonaly nejen 466, ale také 471 centimetrů. Nechaly si pak zvýšit na 481 a oslavenkyně Nageotteová napotřetí uspěla. V letošních tabulkách se posunula za Suhrovou a Novozélanďanku Elizu McCartneyovou.

Šesté místo obsadila finalistka loňského mistrovství Evropy Amálie Švábíková, která si výkonem 436 centimetrů vylepšila o třináct centimetrů letošní maximum. Když se ale laťka posunula na 446, byla třikrát neúspěšná.

Český rekordman Kudlička skočil 525 i 555 napoprvé a díky lepšímu zápisu porazil ruského atleta závodícího pod neutrální vlajkou Ilju Mudrova. Oba si pak nechali na stojany nastavit 571 centimetrů, což je výkon požadovaný pro účast na mistrovství světa. Ani jeden ale neuspěl.

Mezinárodní atletický mítink Pražská tyčka:

Ženy: 1. Nageotteová (USA) 481, 2. Newmanová (Kan.) 471, 3. Maláčová 456, ...6. Švábíková (obě ČR) 436.

Muži: 1. Kudlička (ČR), 2. Mudrov (Rus.) oba 555, 3. Arents (Lot.) 545, ...5. Holý (ČR) 535.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články