Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Muirová nemohla dva měsíce běhat a obávala se o účast na MS, teď slaví bronz

Mílařka Laura Muirová po pondělním zisku bronzové medaile na mistrovství světa prozradila, že se před několika měsíci obávala, jestli vůbec světový šampionát v Eugene stihne. V únoru se potýkala s únavovým zraněním pravého stehna, dostala berle a osm týdnů nesměla běhat.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve finále na 1500 metrů zvítězila Kipyegonová

"Bylo to nejvážnější zranění, jaké jsem kdy měla. Bylo to velmi, velmi frustrující, obzvlášť když to v lednu šlo tak dobře," řekla teprve druhá Skotka, která získala individuální medaili na mistrovství světa. Třetím místem na patnáctistovce navázala na zlato Liz McColganové, jež před 31 lety v Tokiu vyhrála závod na 10 000 metrů.

Nenahrával jí ani brzký termín světového šampionátu v letošním nabitém atletickém létě. "S tím, že je mistrovství téměř o měsíc dříve než normálně, to znamenalo, že jsem měla téměř o tři měsíce méně času na přípravu než normálně, takže to rozhodně nebylo ideální. Jenom jsem věděla, že mám velkou důvěru v sebe i svůj tým, že budeme schopni se vrátit. Dokázali jsme to a máme tuhle medaili," líčila.

Měla štěstí, že lékaři její problém díky pokročilé zobrazovací metodě odhalili brzy. "Věděli jsme, že něco není v pořádku. Celkem rychle jsme zjistili, co to bylo. Pokud by to byla zlomenina, byla bych mimo opravdu velmi, velmi dlouho," konstatovala.

Muirová dlouhodobě patří k nejlepším světovým mílařkám, ale první globální medaili získala až loni, kdy skončila druhá na OH v Tokiu. V pondělním finále se statečně držela s Keňankou Faith Kipyegonovou a Etiopan                                                                                                                        kou Gudaf Tsegayovou, a i když jejich finiši nestačila, třetí příčku udržela bez problémů. "Už jsem byla na mistrovství světa čtvrtá, dvakrát pátá a šestá, takže jsem byla vystrašená, že jsem třetí a někdo mě předběhne. To se stalo v Londýně 2017, že jsem byla druhá a nakonec skončila čtvrtá. Říkala jsem si, že podruhé už se to nesmí stát," vyprávěla, jak prožívala závěr závodu.

Vystudovaná veterinářka se teď bude soustředit na Hry Commonwealthu, kde chce zkompletovat medailovou sbírku. "Ještě mi jedna chybí, musím na Hry Commonwealthu, abych ji získala. Začínala jsem běžeckou kariéru s tím, že chci běžet na všech šesti šampionátech. To už jsem dokázala. Pak jsem chtěla do finále na všech šesti. To už jsem taky dokázala. Teď chci vyhrát medaili na všech šesti. Pět jich mám, jedna zbývá," řekla úřadující mistryně Evropy, která má cenné kovy i z halových mistrovství Evropy a světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články