Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Bitva o pozici nejrychlejšího sprintera: Trumfy drží přeběhlík Kerley, olympijská senzace Jacobs se hledá

Když ostatní tahají z posledního, Fred Kerley stupňuje tempo. Výhoda špičkového čtvrtkaře na nejkratším sprintu. Americký atlet ohromil časy 9,76 a 9,77, které zaběhl během několika málo hodin na červnovém domácím šampionátu. Už se nikdo nepodivuje nad tím, proč přestoupil na nejkratší trať. Po stříbru z Tokia touží po zlatu z mistrovství světa a je po právu největším favoritem. Ale co na to senzační olympijský šampion Ital Marcell Jacobs, jehož výkonnost je po sérii zdravotních trablů zahalena tajemstvím? A co Jamajčané a hlavně Kerleyho krajané? Rozběhy jsou na programu hned první den MS v Eugene. Přímé přenosy nabídne ČT sport a ČT sport Plus.

Fred Kerley
zdroj: Reuters

V Dauhá před třemi lety bral zlato ze štafety 4x400 metrů a bronz z individuální trati. To pro něj ale bylo zřejmě málo. Okusil kratší distance a v Tokiu si uzmul stříbro.

Mohutný Kerley běhá fantasticky. Na konci června předvedl něco obdivuhodného. Na stadionu v Eugene během amerického mistrovství zaběhl v semifinále stovku za 9,76 a o pár hodin později ve finále za 9,77. Stal se šestým nejrychlejším mužem historie. Žádný Američan na domácí půdě takhle rychle ještě neběžel.

Sedmadvacetiletý Kerley je spolu s Jihoafričanem Waydem van Niekerkem a Američanem Michaelem Normanem jediným, kdo v kariéře zvládl zaběhnout stovku pod 10 sekund, dvoustovku pod dvacet a čtvrtku pod 44.

Je nám líto, video expirovalo.
Favorité atletického MS už jsou v Eugene

Průprava z dlouhého sprintu se vyplácí. "Rychlost přihází ve správný čas. Když ostatní 'umírají', já je předbíhám," prohlásil nejrychlejší sprinter letošní sezony.

Jacobs řeší jednu potíž za druhou

Daleko za ním je olympijský šampion Jacobs. V Tokiu šokoval nejen americké soupeře, ale celý svět. V Bělehradu ještě stačil urvat o pár tisícin titul halového světového šampiona. Jenže venkovní sezona proběhla velmi zle.

V půlce května v Savoně zaběhl s nedovolenou podporou větru čas 9,99. "Chybí mi trochu jiskra. Domníval jsem se, že týden bez tréninku pomůže... Ale je to teprve první závod a do mistrovství světa je čas," řekl tehdy americký rodák s vyhlídkami na červencový šampionát v Eugene.

Jenže člověk míní a… Ještě před mítinkem v Savoně měl absolvovat závod v Nairobi, ale v keňské metropoli místo na dráze skončil v nemocnici, kde patrně po otravě jídlem strávil se žaludečními potížemi dvě noci. "V Nairobi to nebyl nejlepší týden mého života," podotkl Jacobs.

Sport
zdroj: ČT4

Navíc se ukázalo, že při závodech v Savoně si poranil sval. Nejprve to vypadalo na nějakých deset dní klidu, ale nakonec musel Jacobs vynechat mítinky Diamantové ligy v Eugene, Římě a Oslu. Když už se zdálo, že se představí alespoň ve Stockholmu, těsně před závodem opět ucítil bolest ve svalu, nechtěl riskovat a svou účast odvolal. "Situaci máme pod kontrolou," ujišťoval jeho kouč Paolo Camossi.

Zatímco Kerley na domácím šampionátu ohromil dvěma běhy pod 9,80, Jacobs se na mítinku v Rieti představil skromněji časem 10,12. Přesto neztrácí naději a věří, že to nejlepší ze sebe vydá až na vrcholné akci. Ostatně jak ukázal v Bělehradě nebo v Tokiu.

Ale nebude to jen souboj Kerleyho s Jacobsem. Uchazečů na prestižní post nejrychlejšího muže světa je tradičně mnoho. A především Američané si brousí zuby. Není divu. Na domácí půdě bývají téměř neporazitelní.

V Eugene proběhne první mistrovství světa ve Spojených státech. Ale pokud se tu konaly olympijské hry, vítězili především domácí: Archie Hahn v St. Louis, Eddie Tolan v Los Angeles, Carl Lewis tamtéž o půlstoletí později. Jen v Atlantě se radoval Kanaďan Donovan Bailey.

Stovku poběží také Američané Trayvon Bromell, Marvin Bracy a Christian Coleman a množí se dotazy novinářů a fanoušků, zda si skvělí sprinteři myslí na všechny tři medaile.

"Když závodíte na domácí půdě, dává vám to větší motivaci. Nechceme doma prohrát. Co jste viděli na národním mistrovství, byla jen poleva. Celý dort se teprve chystá, to vám slibuji," řekl Bromell, který zaběhl v semifinále šampionátu v Eugene stovku za 9,81 a sám se cítí na 9,60.

Yohan Blake
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jon Olav Nesvold

Blake jako za starých časů?

Všichni Američané si však dobře uvědomují, že brát zlato, stříbro a bronz není samozřejmost. Souběžně s americkým šampionátem se na konci června konal i ten jamajský. A také v Kingstonu se umí běhat pořádně svižně pod 9,90.

Mistr světa z roku 2011 Yohan Blake zazářil časem 9,86, svým vůbec nejrychlejším od roku 2012, kdy si zaběhl osobní rekord 9,69. Dvaatřicetiletý sprinter porazil o jedenáct let mladšího vyzyvatele Oblique Sevillea těsně o dvě setiny.

Bude to řež už od prvních běhů. Nejočekávanější finále je na programu v neděli nad ránem středoevropského letního času.

Zdroj
ČT sport, worldathletics.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články