Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

"Pravidlo Semenyaová" dopadlo před MS na dvě keňské běžkyně

Dvojice keňských běžkyň přijde o světový atletický šampionát. Půlkařka Jackline Wambuiová a čtvrtkařka Linda Kagehaová vypadly z týmu kvůli příliš vysoké hladině testosteronu. Testy odhalily, že hodnoty mužského hormonu v jejich těle překračují povolený limit. Jde o pravidlo, které "proslavila" Caster Semenyaová.

Obě běžkyně doplatily na pravidlo, které dopadlo i na nejlepší půlkařku posledních let Caster Semenyaovou. "Všechny členky týmu podstoupily krevní testy po národní kvalifikaci, která byla 13. září v Nairobi. Lékaři zjistili, že Wambuiová a Kagehaová mají příliš vysokou hladinu testosterou," řekl viceprezident keňského svazu Paul Mutwii.

Devatenáctiletá Wambuiová vyhrála nominační závod v novém osobním rekordu 1:58,79. Kagehaová se na MS kvalifikovala ze třetího místa. Náhradnice už za ně povolány být nemohou. Na osmistovce tak bude Keňu reprezentovat jen mistryně světa z roku 2013 Eunice Sumová, čtvrtku poběží Hellen Syombuaová a Mary Moraaová.

Ženská půlka kvůli novému pravidlu IAAF přišla o dvě ze tří nejlepších závodnic této sezony, které skončily na prvních dvou místech na OH 2016 i MS 2017. Podobně jako Semenyaová se nepodrobila hormonální léčbě ani Francine Niyonsabaová z Burundi, která má rovněž diagnózu odlišného pohlavního vývoje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články