Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Oštěp šel celosvětově nahoru a Evropa mu už nevládne, tvrdí Železný

Evropané už nedominují oštěpu, říká světový rekordman a úspěšný trenér Jan Železný. Napomáhá tomu větší propojenost světa a dostupnost informací. "Jsem rád, že se oštěp takhle rozšířil," říká Železný.

"Oštěp se dostal celosvětově hodně nahoru. To je ukázka zajímavosti sportu. Všude mají stadiony, podmínky. Vtaženo do hry je spousta lidí, můžou udělat medaili a to je plus pro atletiku," komentoval Železný vývoj své disciplíny.

Souvisí to s globalizací a rozvojem internetu. "Je vidět, že se dostali k informacím, že trenéři jezdí do zahraničí. Ten Tchajwanec mi kdysi volal, i spousta dalších zemí, jestli bych netrénoval nějakého jedince. A pak je internet, kdy oni dostanou, co mají trénovat, jak trénovat. To je velká výhoda tohohle světa," vysvětloval Železný.

Keňan Yego okoukával techniku ze záznamů Železného hodů na internetu. "Psal to. I to je zajímavé v tom, že v zemi, kde vládne běh, se objeví člověk, který prorazí v technické disciplíně, takže atletika zase vystoupne. Stal se tam populárním člověkem, což je dobře. Jsem rád, že se oštěp takhle rozšířil," řekl trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa.

Pro jeho svěřence je čím dál těžší se prosadit. "Ale zase tohle je velký závod, je tu nastavený vysoký kvalifikační limit, což s lidmi zamává psychicky. Máte jen tři pokusy, když se vám jeden nepovede, koukáte, co s tím uděláte. Jsou jedinci, kteří jsou schopni hodit velký výkon, ale je to hodně až na náhodu. To může být 89 nebo 81," doplnil Železný.

Jako trenér Ireny Šedivé sledoval soutěž oštěpařek, v níž žádná z trojice Češek nepostoupila do užšího finále. Šedivá skončila dvanáctá. "Vypadalo to, že jí pak došly síly. Pro nás to byl v podstatě úspěch, já to vidím jako dobrý krok do budoucnosti, pořád se může zlepšovat. Snažil jsem se ji uklidnit, když se na to podívá z normálního pohledu, tak to 12. místo je pro ni úspěch a olympiáda může být zase o něčem jiném," komentoval výkon své svěřenkyně.

Šedesátimetrovou hranici nepřehodily ani Barbora Špotáková, která obsadila devátou příčku, a jedenáctá Nikola Ogrodníková. "Určitě se čekalo, že jedna z našich holek hodí daleko, ale tohle se prostě stát může. Je to vinou zdravotních problémů, co Nikola měla. Bára se letos vrací a pro ni je cíl olympiáda. To je směr všech těch holek a tak je to potřeba brát," dodal.

Finále oštěpařek se mu líbilo. "Posledním pokusem vyhrála Australanka (Kelsey-Lee Barberová) a za to jsem hrozně moc rád, protože to je fenomenální oštěpařka. Nejrychlejší ruka na světě v ženském oštěpu, co jsem kdy viděl. Když zapracuje na technice, tak bude házet určitě ještě dál," dodal. Litoval Němku Christin Hussongovou, které ani hod za 65 metrů nestačil na medaili.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články