Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mistryně světa i česká rekordmanka ozdobí půlmaraton v Olomouci

Půlmaraton v Olomouci slibuje úchvatnou podívanou. Na Hané totiž poběží mistryně světa Netsanet Gudetaová z Etiopie, která na dubnovém šampionátu ve Valencii časem 1:06:11 vytvořila světový rekord v závodě bez mužských vodičů. Domácí favoritkou bude česká rekordmanka Eva Vrabcová Nývltová. Mezi muži by měli o vítězství bojovat Justus Kangogo z Keni a Jemal Yimer z Etiopie. Evropanem s nejlepším osobním rekordem je Čech Jiří Homoláč. Na start by se mělo v 18:30 postavit zhruba 6300 běžců z 41 zemí. Přímý přenos vysílá web ctsport.cz.

Eva Vrabcová-Nývltová
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Gudetaová od březnového titulu ve Valencii závodila jen jednou, byla čtvrtá na desítce v Indii. Mnohem nabitější závodní program má za sebou česká jednička Vrabcová Nývltová, která po nevydařeném MS vylepšila v dubnu v Praze český rekord na 1:11:01 a na začátku června si v New Yorku vylepšila maximum na silniční desítce na 33:01.

Vrabcová Nývltová při loňském vítězství v Olomouci navzdory vedru zaběhla nejlepší český čas na této trati 1:12:01. "Zítřejší půlmaraton je pro mě poslední závod před srpnovým mistrovstvím Evropy v maratonu. Olomouc sice nepatří mezi nejoblíbenější tratě, hlavně závěrečné kostky mně vůbec nesedí, ale na druhou stranu je tu vždycky naprosto úžasná atmosféra," řekla.

Od mužského pole, ve kterém je čtveřice běžců s osobním rekordem pod jednu hodinu, si pořadatelé slibují útok na rekord závodu. Ten od roku 2014 drží časem 1:00:17 Geoffrey Ronoh z Keni.

Afričtí běžci na rychlé olomoucké trati mají takové ambice. "Můj cíl na zítřek je zaběhnout rekord závodu a pokud možno pod šedesát minut," řekl dnes novinářům Yimer. Podobné myšlenky ohledně času má i Kangogo. "Samozřejmě pokud to dovolí počasí," dodal. Po horkých dnech se dnes v Česku ochladilo a také v sobotu by mělo panovat běžecky přívětivější chladnější počasí.

Další půlmaraton čeká českou jedničku Homoláče. "Sezona už je hodně dlouhá, ale budu se snažit v Olomouci obhájit svoje vítězství mezi českými běžci z loňského roku," uvedl Homoláč. Znovu se utká s tradičním účastníkem Vítem Pavlištou, který 2. června vyhrál půlmaraton v Českých Budějovicích.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články