Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Malíková po domácím finále odpískala i celou sezonu. Musí doléčit problémové achilovky

Čtvrtkařka Barbora Malíková kvůli neustálým problémům s achilovkami předčasně ukončila letošní sezonu. V neděli kvůli bolestem vzdala i finále běhu na 400 metrů na atletickém mistrovství republiky v Hodoníně. Zranění dvacetiletou Malíkovou trápí už třetím rokem, i proto by se ráda dala zdravotně zcela do kupy.

Barbora Malíková
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Už po pátečním rozběhu někdejší dorostenecká mistryně světa naznačovala, že se nad jejím dalším pokračováním v sezoně s MS i ME vznáší velký otazník. V úterý na Instagramu potvrdila, že už letos závodit nebude. "Během sezony se mi problémy vrátily stejně jako v minulosti. Poslední tři roky jsem na tělo zbytečně tlačila, takže si dám teď pauzu a věřím, že se v sezoně 2023 vrátím znovu v plné síle," napsala dvacetiletá běžkyně.

Poprvé ji achilovky začaly bolet v srpnu 2019. "Přes zimu se to i díky měsíc dlouhé pauze zlepšilo, jenže během sezony se vždy bolest zhoršovala," popisovala. Kvůli účasti na olympijských hrách v Tokiu trénovala i přes bolest.

Po návratu z Japonska zvažovala přerušení atletické kariéry. "Nakonec se mi ale naskytla příležitost odletět studovat na univerzitu do USA, což byl můj cíl. Říkala jsem si, že mi změna prostředí a vlastně nová etapa v životě může pomoci," uvedla. Po Tokiu měsíc a půl odpočívala a část sezony zvládla, ale pak už to nešlo. "Když vás každý krok bolí a každé rozbíhání je nepříjemné, tak sportovec dobře ví, že je něco hodně špatně," uvedla v tiskové zprávě.

Trenér z Virginia Tech University ji v rozhodnutí ukončit sezonu podpořil. "Říkal mi, že je zdraví nejdůležitější. A taky ať rekonvalescenci dám čas. Těší mě i to, že mám stipendium na čtyři roky, takže bych měla mít čas, abych v barvách univerzity ukázala to nejlepší," řekla.

V Česku by na tak dlouho podmínky neměla. "Určitě bych teď byla ve větším stresu a nejspíš bych si nemohla dovolit půl roku nezávodit, protože bych měla strach, že přijdu o sponzory nebo peníze od klubu. Takže jsem ráda za to, jak je to v USA nastavené," dodala.

Je přesvědčená, že odchod do USA na její stav neměl vliv. "Mrzí mě, že někteří trenéři u nás za mými zády prohlašují, že mě v USA zničili. Není to tak, naopak mě nikdo do ničeho netlačil. Byla bych ráda, kdyby mladší atleti věděli podrobnosti o mé situaci. Aby nikdo nezneužíval mou situaci s tím, že odsoudí univerzitní cestu, díky které mohou sportovci získat vzdělání a zároveň trénovat na té nejvyšší úrovni," dodala Malíková, která studuje průmyslový design.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články