Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

K životnímu výkonu přispěli i tyčkaři. Zaslouží pivo, řekl oštěpař Vadlejch po vstupu mezi vyvolené

Český oštěpař, který přehodil hranici 90 metrů. Tímto primátem se dlouhé roky mohl pyšnit jen ten nejslavnější. Jan Železný. V klubu vyvolených má ale legendární závodník nově parťáka. Na mítinku Diamantové ligy se to povedlo Jakubu Vadlejchovi, který si tím splnil další výrazný cíl kariéry a zároveň překonal jistou psychologickou hranici. Sám navíc prozradil, že k životnímu pokusu mu tak trochu pomohli i zástupci jiné disciplíny, tyčky.

Jakub Vadlejch
zdroj: ČTK/AP/ autor: Valentin Flauraud

Během necelého roku si splnit dva hlavní sny, které měl v hlavě už malička? To není vůbec špatné. A přesně takto úspěšné období kariéry prožívá Jakub Vadlejch.

Minulé léto si na olympijských hrách v Tokiu odškrtl první položku na svém seznamu, jelikož si domů odvezl na krku zavěšenou stříbrnou medaili. Druhou fajfku pak přidal na startu nové sezony v Dauhá, kde v rámci pátečního mítinku Diamantové ligy překonal oštěpem hranici 90 metrů.

Jeho pátý hod v závodě dolétl na hranici 90,88 metru, čímž se zařadil do klubu vyvolených. Tedy skupiny závodníků, kteří svůj oštěp za mýtickou hranici dokázali poslat. Z Čechů toto až do pátku mohl říct jen Jan Železný, jemuž patří i celkový světový rekord 98,48 metru.

"Je to nejvyšší možný milník, který dokázalo překonat málo oštěpařů a jsem rád, že jsem v jejich společnosti. Pátek třináctého pro mě nebyl špatný den a budu si ho pamatovat celý život. Je to něco, jako když jsem začínal a poprvé hodil 70 metrů. To samé při prvních 80 metrech. Na toto se nezapomíná," řekl český reprezentant.

Je nám líto, video expirovalo.
Oštěpař Vadlejch o životním výkonu a plánech pro sezonu

V Dauhá mu celkově závod sedl. Už ve čtvrtém hodu jeho oštěp dopadl na hranici 89,87 metru, čímž si vylepšil osobák, ale pořád ještě na vytouženou hranici přece jenom kousek chyběl. "Je něco jiného mít 89, nebo 90. Jako když tyčkař skočí 599, anebo 6 metrů. Jde o psychologickou hranici a když se taková bariéra prolomí, z člověka to spadne," popsal.

K prolomení došlo v hodu číslo pět, kdy Vadlejch poprvé v kariéře přehodil bájnou devadesátku. Sám přitom nevěděl, že to bude až tak dobrý hod, i když cítil, že se do pokusu trefil na výbornou. "Když se rozbíháme a odhazujeme, necítíme, jestli to bude 88, 89 nebo 90 metrů. Cítil jsem ale, že to bude velmi dobré," vysvětlil.

Paradoxní je, že ještě lepší pocit měl při předchozím pokusu, který zůstal těsně pod devadesátkou. Při něm se ale ukázalo, že oštěp není jenom o schopnostech závodníka, ale také o podmínkách na stadionu.

Ty byly ovlivněny i jinou disciplínou, tyčkou mužů. Jejich závod byl kvůli silnému větru zrušen, což znamenalo přesun oštěpařského sektoru. "Jeden z manažerů závodu nám říkal, že nezrušit se tyčka, házíme z druhé strany, což by bylo do těžkého protivětru. Výkony by potom byly úplně jiné. Takže si každý tyčkař zaslouží minimálně jednou pivo," vtipkoval Vadlejch.

Dobré podmínky pomohly i Vadlejchovým soupeřům. Zejména úřadujícímu mistru světa právě z Dauhá Andersonu Petersovi z Grenady, který si ve strhujícím souboji zajistil vítězství v poslední sérii hodem dlouhým 93,07 metru, čímž se zařadil na páté místo historických tabulek.

I pro Vadlejcha je Dauhá oblíbeným místem. A to nejenom díky pátečnímu výkonu. V katarské metropoli má bilanci tří závodů, přičemž pokaždé přehodil hranici 86,5 metru.

"Mám nějaké šťastné závody, třeba také v Paříži. Paradoxně ale já většinou začínám roky horšími výkony, takže toto je hodně speciální hodit na prvním závodě sezony 90 metrů. Do úvodních podniků totiž jdeme spíše s tím, že si oťukáváme oštěp a rozběh, jelikož na tréninku můžeme házet na 100 %, ale nikdy to reálně není 100%. Zvykáte si na závodní tempo," uznal překvapení ze skvělého startu do ročníku.

Tím, že jde o start sezony, foukal ideální vítr a celkově vládly ideální podmínky, nechce Vadlejch počin v Dauhá přeceňovat. "Neznamená to, že teď budu házet přes 90 metrů každý závod. Příprava ale byla konečně bez zdravotních komplikací a také na trénincích to vypadalo slibně. Chtěl bych se stabilizovat na vysokých metrech a kdybych se ještě jednou v sezoně dostal za 90, nebo i víckrát, zlobit se nebudu," popsal.

Zároveň přiznal, že v poslední době se cítí skvěle. Prvním velkým životabudičem byla loňská již zmíněná stříbrná olympijská medaile, díky níž si dokázal, že může dokázat vše. Druhým pak je čerstvě narozená dcera, díky ní a rodinné pohodě je ideálně nastavený v hlavě do závodní pohody.

Fazónu by chtěl ukázat brzy i domácím fanouškům 31. května na Zlaté tretře v Ostravě, kam by mělo dorazit i duo Němců, které je v historických tabulkách na druhém a třetím místě za Janem Železným, Johannesem Vetterem a Thomasem Röhlerem.

"Je to pro mě speciální závod a v Česku je to ze závodů vůbec to nejvíc. Můžeme tam atakovat opět hranici 90 metrů," nalákal fanoušky na bitvu těžkých vah.

Kromě ostravského mítinku má v sezoně ještě další dva výrazné cíle, mistrovství Evropy a světa, která se odehrají poprvé ve stejný rok. "Rád bych zvládl obě, ale nebude to jednoduché, jelikož MS je na východě USA v Eugene, takže bude časový posun. Věřím však, že letos jsem natrénoval nejvíce za všechny roky a bude co předvést na obou akcích," uzavřel spokojeně. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články