Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Gideyová proletěla půlmaratonem ve Valencii a stanovila nové světové maximum

První půlmaraton v kariéře a hned světový rekord. Etiopanka Letesenbet Gideyová jej ve Valencii vylepšila o více než sekundu. Zaběhla čas 1:02:52 a na svém kontě má už třetí rekordní zápis. Medailistka z olympijských her i mistrovství světa na desítce je totiž držitelkou světového maxima na 5000 i 10 000 metrů. Do atletické historie se zapsal také Belgičan Bashir Abdi, který jako první Evropan překonal v maratonu hranici dvou hodin a čtyř minut.

Etiopanka Letesenbet Gideyová na půlmaratonu ve Valencii
zdroj: twitter.com/World Athletics

Gideyová zaběhla půlmaraton pod 63 minut jako první v historii. Dosavadní rekord Ruth Chepngetichové z Keni měl hodnotu 1:04:02. "Jsem šťastná, že jsem překonala světový rekord ve svém prvním půlmaratonu i prvním závodu za NN Running Team. Díky, Valencie," uvedla Gideyová, bronzová běžkyně z desítky na olympijských hrách v Tokiu.

Právě ve Valencii loni zaběhla Gideyová nejrychlejší pětku v historii (14:06,62), na desítce je rekordmankou s výkonem 29:01,03.

Na trati půlmaratonu se na konci srpna blýskla skvělým časem i její krajanka Yalemzerf Yehualawová, ale výkon 1:03:44 nemohl být uznán světovým rekordem, protože se ukázalo, že trať v britském Larne byla kratší.

Mužský půlmaraton ve Valencii vyhrál Keňan Abel Kipchumba za 58:07.

V Rotterdamu zářil Abdi

Při vítězství v rotterdamském maratonu zaběhl Abdi čas 2:03:35 a dosavadní evropské maximum, které od roku 2019 držel Turek Kaan Kigen Özbilen, vylepšil o 41 sekund.

"Cítil jsem se jako doma a plně toho využil. Diváci byli skvělí, z jejich povzbuzování mi naskakovala husí kůže," řekl Abdi, jenž porazil i předloňského vítěze Mariuse Kipserema z Keni.

Dvaatřicetiletý Abdi se narodil v Somálsku, ale už od dětství žije v Belgii. Na letošních olympijských hrách si v Sapporu doběhl pro bronz, má také stříbro z desítky na ME 2018.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články