Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Dorostenci dál září na ME. Dudycha vyběhl zlato, Ondrová vyskákala stříbro

Čeští dorostenci na mistrovství Evropy v Jeruzelémě znovu bodují. Jakub Dudycha se v čase 1:51,35 minuty stal mistrem ve své kategorii v běhu na 800 metrů a potvrdil tak pozici suverénního lídra letošních kontinentálních tabulek. Stříbro také vybojovala sedmnáctiletá tyčkařka Viktorie Ondrová, která si výkonem 395 centimetrů vyrovnala letošní maximum.

Je nám líto, video expirovalo.
Dudycha je dorosteneckým mistrem Evropy, tyčkařka Ondrová je stříbrná

Dudycha plnil roli favorita, protože je letos s českým dorosteneckým rekordem 1:48,58 jediným Evropanem, který v kategorii do 18 let stlačil svůj čas pod 1:50. V Jeruzalémě vyhrál už rozběh a ve finále zvítězil o 44 setin před domácím Noamem Mamuem. Třetí skončil o další dvě setiny zpět Ital Davide de Rosa.

Půlkař z Vysokého Mýta se stal třetím českým mistrem Evropy do 18 let. Na premiérovém šampionátu v roce 2016 v Tbilisi triumfovala kladivářka Kateřina Skypalová, o dva roky později v Györu ovládla Barbora Malíková čtvrtku. V Jeruzalémě se koná po koronavirové pauze teprve třetí ročník ME v této věkové kategorii.

Ondrová navázala na středeční stříbro čtvrtkařky Glorie Lurdes Manuel. V tyčkařské soutěži nestačila jen na Řekyni Ilianu Triantafyluovou, jež přeskočila 405 cm. V taktické bitvě zabojovala atletka Olympu Praha i o zlato, ale po úspěchu soupeřky nezvládla dva odložené pokusy o překonání 410 centimetrů, což by znamenalo o pět centimetrů překonat její osobní rekord.

Zlaté medaile v unikátní kombinaci skokanských disciplín vybojoval v Izraeli Ital Mattia Furlani. V úterním finále překonal jako jediný v dálkařském sektoru osmimetrovou hranici, dnes triumfoval i ve skoku vysokém. Do finále výšky nenastoupil český reprezentant Matyáš Čudlý, který se v úterní úspěšné kvalifikaci zranil při pádu mimo doskočiště.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články