Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

V Oslu se představí tři Češi. Hejnová se utká s olympijskou vítězkou

Tradiční a přeslavný atletický mítink v Oslu přivítá i tři Čechy. Po více než čtyřech letech se v prestižním seriálu Diamantové ligy představí oštěpařka Nikola Ogrodníková. První start v prestižním seriálu v této sezoně si připíše koulař Tomáš Staněk a další pokus o prolomení hranice 55 sekund čeká překážkářku Zuzanu Hejnovou. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 20:00.

Zuzana Hejnová
zdroj: REUTERS autor: Lucy Nicholson

Ogrodníková je při absenci světové rekordmanky Barbory Špotákové nejlepší českou oštěpařkou této sezony. V dubnu si v Jihoafrické republice zlepšila osobní rekord na 65,61 metru, což ji stále řadí na třetí místo evropských tabulek. Nyní se Ogrodníková utká se světovou špičkou v čele s bronzovou ženou loňského mistrovství světa Lu Chuej-chuej z Číny. Atmosféru Diamantové ligy si Ogrodníková vyzkoušela jen v roce 2014 v Dauhá.

Další test čeká koulaře Staňka, který po zranění třísla vstoupil do letní sezony až v pondělí na Odložilově memoriálu. Výkonem 20,71 metru skončil třetí a nebyl spokojený. V Praze vyhrál Američan Ryan Crouser, který bude Staňkovým soupeřem i v Oslu. V norské metropoli nebude chybět ani úřadující mistr světa a jednička sezony Tomas Walsh z Nového Zélandu. Vzhledem k srpnovému kontinentálnímu šampionátu v Berlíně bude pro Staňka zřejmě zajímavější měření sil s evropskými konkurenty, Němcem Davidem Storlem a Chorvatem Stipem Žuničem.

Cíl: prolomit hranici 55 sekund

Druhý start v letošním ročníku Diamantové ligy absolvuje Hejnová. V Eugene doběhla dvojnásobná mistryně světa na 400 metrů překážek šestá za 55,36 sekundy. Prolomit hranici 55 sekund se jí nepodařilo ani na Odložilově memoriálu, kde skončila třetí v čase 55,40. Mítink v Oslu není tak kvalitně obsazený jako v Eugene. Z amerických překážkářek poběží olympijská vítězka Dalilah Muhammadová a Shamier Littleová. S výjimkou Kanaďanky Sage Watsoonové pak budou na startu už jen Evropanky.

Atraktivní představení slibují mužské dlouhé překážky. Dvaadvacetiletý Katařan Abderrahman Samba, který letos už dvakrát vylepšil rekord Diamantové ligy, se utká s domácím světovým šampionem Karstenem Warholmem. Minulý týden ho v Římě porazil.

Výškařský sektor uvidí duel světového šampiona Mutaze Issy Baršima z Kataru s halovým mistrem světa Danilem Lysenkem z Ruska. V disku bude letos neporažený Jamajčan Fedrick Dacres útočit na dvanácté vítězství v roce 2018. Stejně jako v Římě se utká s mistrem světa Andriusem Gudžiusem z Litvy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články