Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čeští atleti zabojují v Kluži o postup do superligy družstev, Juška je v dobré formě

Čeští atleti zabojují v Kluži v sobotu a v neděli o návrat do superligy mistrovství Evropy atletických družstev. Z první ligy postoupí nejlepší dva týmy, ale kandidátů je více. Na poslední chvíli se kvůli zdravotním problémům omluvili běžci Jakub Holuša a Simona Vrzalová. Přidali se tak k absencím překážkářky Zuzany Hejnové a diskaře Marka Bárty. Přímé přenosy odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Nikola Ogrodníková
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Česko před dvěma lety sestoupilo ze superligy o pouhých pět a půl bodu. O návrat svede boj s Nizozemskem, Finskem, Švédskem, Norskem a možná i s dalšími týmy. "Je tam zhruba čtyři až pět týmů na dvě postupová místa. Nemáme slabý tým, takže uvidíme," uvedl zaskakující reprezentační šéftrenér Pavel Sluka.

V první lize bude napříč týmy pět halových mistrů Evropy z Toruně včetně koulaře Tomáše Staňka. K oporám by měli patřit oštěpaři Nikola Ogrodníková, která se ale vrací po zranění žebra, a Vítězslav Veselý. Dobrou formu prokazuje český rekordman v dálce Radek Juška, jehož disciplína je velmi silně obsazená. Startovat budou všichni tři medailisté z halového ME v Toruni - Řek Miltiadis Tentoglu, Švéd Tobias Montler a Fin Kristian Pulli.

Nizozemsko přijelo do Kluže bez Sifan Hassanové a Dafne Schippersové, ale s hvězdou čtvrtkařských disciplín Femke Bolovou. Halová mistryně Evropy na 400 metrů, která venku úspěšně závodí na 400 metrů překážek, se pro tuto soutěž vrátí na hladkou čtvrtku. Její tréninková partnerka Lieke Klaverová poběží dvoustovku. O velký bodový přísun pro Nizozemsko by se měl postarat i tyčkař Menno Vloon, který v hale skočil 596 centimetrů.

Dvě halové mistryně Evropy má v sestavě Švýcarsko. Sprinterka Ajla Del Ponteová vyhrála v Toruni šedesátku a v Kluži ji čeká stovka. O další triumf bude usilovat tyčkařka Angelica Moserová, jejíž největší soupeřkou by měla být Švédka Angelica Bengtssonová. Česko nasadí Amálii Švábíkovou.

České mužské štafety mohou v Kluži zabojovat o účast na olympijských hrách. Sprinterům by k rychlému času mohli pomoci především Nizozemci a Švýcaři. Čtvrtkaři, kteří získali stříbro na HME, budou mít konkurenci v belgických, nizozemských a tureckých barvách.

V Kluži bude po odstoupení Irska, jehož atleti by po návratu domů museli do pětidenní karantény, startovat dvanáct týmů. Dva postoupí do superligy, dva sestoupí do druhé ligy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články