Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Zlomit nepřízeň osudu. Marek Stromský znovu vyzve "prokletou" Velkou pardubickou

Praha - Během své kariéry absolvoval Marek Stromský bezmála 1500 startů, více než dvě stě z nich vyhrál. Majitelům koní vydělal přes třicet milionů korun. "Jezdil jsem spoustu koní. A moc dobrých. Ale tím srdečním je jednoznačně Amant Gris. Od prvního dne," vypráví Stromský ve své 13. komnatě. Je jedním z nejzkušenějších a nejúspěšnějších českých žokejů, přesto se asi už nikdy nezbaví nálepky "největší smolař Velké pardubické". Třikrát sahal po triumfu, třikrát o něj přišel. Přesto se nevzdal. Přímý přenos 126. ročníku Velké pardubické s doprovodným programem sledujte v neděli od 11:00 na ČT sport nebo od 14:45 na ČT1.

Stromský tíhl ke koním už od mala. Jezdil na ponících, vítězil, dostal se i z vážného onemocnění kyčle, které by mu jinak dalo v sedle stopku. Všechno s vidinou startu ve Velké pardubické.

Tu první zažil jako 26letý v sedle Niccolina. "Před první Vekou jsem byl nervózní. Je to něco jiného - masa lidí, navíc Velkou jsem chtěl vždycky jezdit. Ale když člověk sedne na koně, všechno z něj spadne," vzpomíná žokej na rok 2000.

V roce 2007 zažil při Velké pardubické první tragédii. Těsně před Taxisem zkřížil dráhu jeho Cieszymirovi Maskul a on se i se svým koňským partnerem zřítil do příkopu. Czieszymir, spadl tak nešťastně, že musel být utracen. Poznámka na okraj – Czieszymir reprezentoval stáj hřebčína Albertovec.

První pokus s Amant Grisem - vítězství a rychlá diskvalifikace

Šance na reparát přišla hned o rok později, a to se "srdcovou záležitostí", běloušem Amant Grisem. Na trati si počínali skvěle. Málokdo si v té rychlosti všimnul, že v jednom okamžiku společně s britským účastníkem dostihu zvolili trochu jinou stopu než všichni ostatní a obkroužili točný bod na takzvaném pardubickém "náměstí" z druhé strany.

Stromský chybně objíždí točný bod, následuje diskvalifikace
zdroj: ČT4

V cílové rovině odrazil Stromský s Amant Grisem útok klisny Sixteen, která obhajovala svůj loňský triumf. Ohromná radost ale neměla dlouhého trvání. "Dozvěděl jsem se to, když jsem se vracel k cíli," vzpomíná Stromský na ránu, kterou mu Velká uštědřila. Za nedodržení kurzu po právu následovala diskvalifikace. "Beznaděj, vztek. Tu dobu si už ani nechci připomínat. Kůň si to oddřel. Všichni, co na tom pracují, přijdou o peníze – trenér i majitel. Mou vinou. Chtěl jsem končit, bylo to hrozné období."

Tragédii hřebčína Albertovec, který přišel diskvalifikací Amant Grise o finanční prémii i poctu být zapsán v listině vítězů, ještě znásobila ztráta Klipa, který si v dostihu zlomil nohu. Navíc majitel hřebčína, Josef Hájek, prakticky ve stejném okamžiku podlehl nemoci.

Mezi těmi, kdo zlomeného Stromského přemluvili k návratu do sedla, byl paradoxně tehdejší Amant Grisův trenér Milan Theimer.

Je nám líto, video expirovalo.
118. Velká pardubická - Amant Gris diskvalifikován

Ani následující rok 2009 neukázal Stromskému a Albertovci přívětivější tvář. Do Velké pardubické se tentokrát vydal s klisnou Shirley, Amant Grisovou stájovou parťačkou. A další tragédie. Urostlá tmavá hnědka si na Velkém vodním příkopu zlomila nohu. Ortel byl nevyhnutelný…

K vítězství chyběly tři centimetry

Návrat dvojice Stromský-Amant Gris se konal v roce 2010. "Chtěl jsem ukázat, že na to máme, že to (předchozí vítězství) nebyla náhoda. Kůň prokázal, že je výjimečný skokan. Měli jsme vyhrát," vzpomíná Stromský na ročník, který ještě dlouho po doběhu budil veké emoce.

Závěr dostihu byl doslova infarktový. Amant Gris prohrál s Váňovým Tiumenem o pouhé tři centimetry. Těsnější rozdíl historie Velké pardubické nepamatuje. "Celou dobu jsme šli vnitřkem, pan Váňa jel venkem. Tiumen se mu potom začal tlačit dovnitř. Zakřížil nám cestu, měl jsem strach, že přes něj upadneme, tak jsem vzal Amanta zpátky. Už jsem nevěřil, že ho rozhýbu, ale Amant zase ukázal, že je bojovník a ještě to dotáhl. Myslím, že jsme měli vyhrát," vrací se žokej ke kontroverznímu doběhu.

Stáj Albertovec sice podala proti výsledku protest, dostihová komise ale rozhodla šalamounsky: Váňa sice podle ní Stromského tísnil, za což dostal pokutu, na výsledek dostihu to prý ale nemělo vliv. Pořadí zůstalo beze změny.

Je nám líto, video expirovalo.
120. Velká pardubická - Amant Gris prohrál o nos

"Všude jinde ve světě by obrátili a změnili pořadí, protože Amant byl rychlejší, byl uzavřený, znevýhodněný a měl vyhrát," je přesvědčený Milan Vítek, který v letech 2006 až 2010 albertovskému hřebčínu šéfoval.

Marek Stromský: "Nemrzí mě, že tam nejsem napsaný já. Budu ještě jezdit a mám šanci. Ale Amant Gris, kůň s takovým srdcem, by si to zasloužil. Nikdy tam nebude. Je to škoda."

O rok později sice zkusili vyzvat štěstěnu ještě jednou, ale Amant Gris už nebyl v životní formě… Osmé místo a zasloužený odchod na odpočinek, který si bělouš užívá v Albertovci. Stromský jej tam chodí pravidelně navštěvovat. Hřebčín Albertovec svou dostihovou stáj zrušil...

Nikas... Štěstí trvalo měsíc

Pod další velkou kapitolou Velké pardubické se Stromský podepsal v roce 2015. Jeho partnerem byl tentokrát hnědák Nikas, který už jednou dokázal ve Velké vyběhnout druhé místo.

Celou sezonu jej ale provázela smůla, dostihy pro něj končily po pádech na překážkách, často zaviněných jinými koňmi. Proto s Nikasem před Velkou nikdo příliš nepočítal. "Věděli jsme, jakou měl ten rok smůlu, takže jsem si dával pozor, aby viděl na skok a nedostal se do žádné skrumáže," popisuje Stromský. Taktika se mu beze zbytku povedla a už při zatáčení do cílové roviny byl Nikas první.

"Když jsme projeli první cílem, čekal jsem, kdy někdo přijde. Ale nepřišel nikdo. Nikas šel super, byl perfektně připravený. Je to něco nepopsatelného, když si splníte svůj životní sen," vrací se žokej k okamžikům triumfu. Všichni věřili, že konečně zlomil prokletí.

Je nám líto, video expirovalo.
125. Velká pardubická - Nikas diskvalifikován kvůli dopingu

O čtyři týdny později ale přišel šok. Nikasův vzorek neprošel dopingovou kontrolou. Z vrcholu pád až na dno... "Prošel jsem toho hodně, čekal jsem všechno. Ale že po měsíci řeknou, že Nikas něco měl… podlomily se mi nohy a nevěděl jsem, co dál. Tisíc myšlenek a prázdno. Hrozný pocit." Stromského první reakce byla, že s koňmi a dostihy nadobro končí.

Nikasův osud definitivně zpečetilo přezkoumání kontrolního vzorku, který potvrdil přítomnost kofeinu a theobrominu. Přestože obě látky překročily povolenou hladinu jen nepatrně a nemohly nijak ovlivnit výkon, pořádková komise musela přikročit k nevyhnutelnému - diskvalifikovat Nikase i Stromského.

Stanislav Popelka, trenér Nikase: "Po sportovní stránce je to pro nás tragédie a ohromné zklamání."

Je nám líto, video expirovalo.
13. komnata Marka Stromského

K návratu ze stavu naprosté beznaděje Stromskému mu pomohla víra, rodina a podpora fanoušků. O dostizích ale dlouho nechtěl ani slyšet. Tušil, že nemá cenu dál pokoušet osud a jen by přinesl smůlu dalším koním.

"S Markem jsem si telefonoval, co jsem si přečetl jeho rozhodnutí skončit," vzpomíná Popelka, který se sám musel potýkat s nepříjemným zájmem médií. "Není dobré takhle končit kariéru. Musíme se dívat dopředu, naše chyba to nebyla," rozmlouval trenér Stromskému konec kariéry.

Jednu z hlavních rolí v přesvědčování žokeje sehrál i Nikasův majitel Petr Kupka: "Smířil jsem se s tím (diskvalifikací) jen do určité míry, a to v momentu, kdy se mi Marka podařilo přesvědčit, že si na Nikase sedne znovu. Nechci, aby na něm seděl někdo jiný."

Po dlouhém rozhodování je Stromský zpět. A v sedle Nikase se v neděli znovu pokusí přemluvit štěstěnu. "Ze dne na den se do mě dostalo tolik motivace a adrenalinu, že mám třikrát větší chuť a sílu se s tím porvat. Budu dělat všechno, aby to vyšlo," ujišťuje. Málokdo by mu to nepřál. Nikas je tentokrát považován za jednoho z favoritů.

Je nám líto, video expirovalo.
Stromský: Nechceme zklamat lidi, kteří nám věřili

Marek Stromský ve Velké pardubické:

2000 – Při své premiéře dokončil v sedle Niccolina na šestém místě.
2001 – Nestartoval.
2002 – S Barbarescem končí osmý.
2003 – V sedle Bargiela si připsal další šesté místo.
2004 – Opět s Bargielem, po pádu nedokončili.
2005 – Společně s Odyseuszem dostih nedokončili.
2006 – Nestartoval.
2007 – Po pádu s Cieszymirem na Taxisově příkopu nedokončil, kůň musel být kvůli vážnému zranění nohy utracen.
2008 – První Velká pardubická v sedle Amant Grise. Vychutnal si průjezd cílem v pozici vítěze, chvíli na to se ale dozvěděl, že je kvůli neobjetí točného bodu diskvalifikován.
2009 – Startuje v sedle Amant Grisovy stájové kolegyně, klisny Shirley. Ta musela být po zranění, které si přivodila na Velkém vodním příkopu, utracena.
2010 – Návrat s Amant Grisem a další atak triumfu. Po strhující bitvě s Váňou a Tiumenem v cílové rovině končí o pár centimetrů druzí.
2011 – Poslední šance na úspěch s Amant Grisem, končí na osmém místě.
2012 – Svého partnera Argentana v průběhu dostihu zadržel.
2013 – Nestartoval.
2014 – Se Zarifem získal šesté místo.
2015 – S Nikasem nenašli přemožitele. Radost z triumfu ale po měsíci zničil pozitivní dopingový výsledek. V lednu 2016 je Nikas oficiálně diskvalifikován.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články