Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Soupeřky ji pronásledovaly, ale Samková jim v Gruzii upláchla a vede SP

Eva Samková má za sebou další skvělý závod. V gruzínském Bakuriani vyhrála zastávku Světového poháru, když s jistotou zvládla všechny vyřazovací jízdy. Ve finále porazila mj. i Američanku Lindsey Jacobellisovou. Díky vítězství se Samková také posunula do čela pořadí SP. 

Samková byla nejrychlejší v kvalifikaci a čtvrtfinále vyhrála stylem start-cíl. V semifinále se po strkanici s Američankou Lindsey Jacobellisovou propadla krátce po startu na čtvrté místo, ale v závětří za soupeřkami nabrala rychlost a v dolní pasáži všechny předjela.

Kritický okamžik zvládla Samková i v úvodu finálové jízdy, když v souboji o vedení musela přeskočit prkno Moioliové, aby nešla k zemi. Ustála to, Italku předjela a z prvního místa si dojela pro další triumf.

"Bylo to těžké, dala jsem do toho ve všech jízdách 150 procent, hlavně ve finále. Bylo to mimořádně těsné, pálí mě nohy," řekla v rozhovoru po dojezdu. Ve finále za ní skončila druhá Julia Pereiraová de Sousa Mabileauová z Francie a třetí Jacobellisová.

V Bakuriani se pojede další závod v pátek. Světový pohár pak vyvrcholí 20. března ve švýcarském Veysonnaz.

Olympijská vítězka ze Soči a bronzová medailistka z letošního MS Samková útočí na třetí křišťálový glóbus, zatím ho získala v letech 2017 a 2019.

Největší soupeřkou sedmadvacetileté Češky bude olympijská šampionka a obhájkyně vítězství v SP Moioliová. Samková má před ní náskok pěti bodů.

Závod mužů v Bakuriani vyhrál Kanaďan Eliot Grondin před Rakušanem Lucasem Pachnerem a Italem Lorenzem Sommarivou. Čeští závodníci Jan Kubičík a Radek Houser se do vyřazovacích jízd nekvalifikovali.

Závody SP ve snowboardcrossu v Bakuriani (Gruzie):

Muži: 1. Grondin (Kan.), 2. Pachner (Rak.), 3. Sommariva (It.), 4. Hämmerle (Rak.), ...37. Kubičík, 42. Houser (oba ČR).

Průběžné pořadí SP (po 4 závodech): 1. Hämmerle 270, 2. Grondin 262, 3. De Blois (Niz.) 187.

Ženy: 1. Samková (ČR), 2. Pereiraová de Sousa Mabileauová (Fr.), 3. Jacobellisová (USA), 4. Moioliová (It.).

Průběžné pořadí SP (po 4 závodech): 1. Samková 305, 2. Moioliová 300, 3. Guliniová (USA) 222.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články