Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Úkol pro Ukolovou: zapracovat na výrazu

Praha – Senzační úspěch mladičké krasobruslařské naděje Elizavety Ukolové, která vyjela místo pro Českou republiku na olympiádě v Soči, prožívala její trenérka Vlasta Kopřivová nervózně. Kvůli nachlazení nebyla přímo v Oberstdorfu, zastoupil ji dlouholetý spolupracovník Michael Huth.

Česká krasobruslařka Elizaveta Ukolová
zdroj: ČT sport

"Je lepší stát za mantinelem, protože tam se držíte nebo ještě někdo vás. Takhle na dálku, když nemáte možnost zachytit obraz a jste odkázaní jen na počítač, je to hrozné. Když konečně to číslo vylezlo, byla jsem ráda, protože jsem věděla, že je to doma," popsala ve Sportovních zprávách dramatický kvalifikační závod Kopřivová.

Ukolová se narodila před patnácti lety v ruském Kirovu. Ve dvou letech se s rodinou přestěhovala do České republiky. A nyní při svém seniorském debutu svým výkonem příjemně překvapila. Hned po krátkém programu se dostala na postupovou pozici a uhájila ji i ve volné jízdě. Dokázala tak to, co se nepovedlo žádné její krajance ve třech předchozích olympijských cyklech.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Elizaveta Ukolová a její trenérka Vlasta Kopřivová

Ještě dnes má Ukolová se svou trenérkou namířeno do Ostravy na juniorské Grand Prix. Poté zřejmě začne pracovat na úpravách ve svých jízdách. "Nic velkého ale měnit nebudeme, možná kroky. Musíme ale pracovat na výrazu, aby se naučila vlichotit rozhodčím a získat si diváky. To je největší úkol, který před sebou máme," uvedla minulý týden Kopřivová. Ukolová má podle ní velice dobrý odraz, solidní skokové schopnosti, ale musí zapracovat na choreografii.

To potvrzuje ze svého pohledu i sama závodnice. "Nevadily až tak skoky, jako spíš druhá známka za předvedení, které bylo na nějaké sedmnácté místo," zdůraznila Ukolová, která si na nejdůležitějším závodě své dosavadní kariéry navíc vytvořila osobní rekord (136,72 b.).

Verner má solidně natrénováno

Krasobruslení je třetím sportem, který uzavřel svou kvalifikaci na ZOH v Soči. Prvních 116 míst bylo rozděleno už na MS v březnu a tam si zajistili účast také dva čeští muži. S největší pravděpodobností to bude Michal Březina a spolu s ním i Tomáš Verner, další svěřenec trenérky Kopřivové.

Verner ukončil kanadské angažmá a vrací se k osvědčenému tréninku u Kopřivové a Hutha, pod jejichž vedením vyhrál i mistrovství Evropy. Připravuje se střídavě v České republice a v Oberstdorfu.

S ohledem na nepříliš vydařenou minulou sezonu se nepředstaví Verner na závodech Grand Prix. Důležitou zkouškou tak pro něj bude blížící se Memoriál Ondreje Nepely v Bratislavě na sklonku tohoto týdne. "Co se týče trénovanosti a nácviku a předvedení programu, je na tom Tomáš velice dobře. Dneska mu nečiní problém i v tréninku na sto procent vyskákat trojitého axela i čtverný skok, takže doufám, že se přemůže a že to dokáže i v závodních programech," uzavřela Kopřivová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články