Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Svoboda cítí po zranění další výzvy. Pošilhává po dvou olympiádách

Praha – Zranění nemusí mít jen negativa. Pětibojař David Svoboda si záhy po začátku sezony vinou přetížení přivodil zlomeninu bérce, skoro tři měsíce netrénoval, a zúčastnil se tak jen dvou závodů. Nucená přestávka dala olympijskému vítězi novou motivaci. Po zlatých hrách v Londýně se cítil unavený, teď se nové sezony nemůže dočkat. Chuti sportovat má na rozdávání, rád by pokračoval nejen do příští, ale možná i do další olympiády.

"Cítím se zdráv, ovšem to může být někdy zavádějící. Zhruba před měsícem jsem měl stejné pocity, začal jsem lehce běhat, ale vracelo se mi to. Rekonvalescenci jsem prodloužil a předpokládá se, že teď už budu v pořádku," řekl Svoboda v rozhovoru pro Sportovní zprávy.

Jasno by mělo být brzy. "Čekám na telefon od svého lékaře, který mi co nejdříve sdělí výsledky včerejšího vyšetření magnetické rezonance. Snad už budu prohlášen za zdravého a budu se moci připravovat už ve všech pěti disciplínách," dodal sedmadvacetiletý úspěšný český pětibojař.

Svoboda vstoupil do sezony bez problémů, ale zhruba v její polovině se vše zlomilo. "Bohužel jsem to i přes bolest zkoušel docela dlouho. Kvůli tomu jsem si to zranění zhoršil," přiznal s tím, že si za vážnější problémy může tak trochu sám. "V přípravě mě pořád něco bolí a je těžké určit hranici, kdy si něco ničím a kdy ještě se tělo snaží bránit a je líné. Tentokrát jsem to neodhadnul," uvedl Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Host sportovních zpráv: David Svoboda o návratu po zranění

Úplné volno si pětibojař nevychutnával příliš dlouho. "Bylo to zhruba osm týdnů. Po zbytek času jsem trénoval všechno, co šlo. Díky tomu, že dělám víceboj, mohl jsem se připravovat v plavání, jezdit na koni, posilovat, střílet," přiblížil Svoboda. Z delší pauzy si bere to lepší. "Posílil jsem, co jsem měl dřív slabší a na co nebyl prostor z časových důvodů. V posledních měsících jsem zapracoval více na síle. I zranění paradoxně přineslo spoustu pozitiv. Konečně po zhruba deseti letech jsem se dostal k odpočinku," dodal.

Kromě tréninku některých disciplín zbyl čas i na drobné úpravy techniky. "V současnosti jsme s trenérem a zbrojaři vymysleli výbornou novinku: upravili jsme zbraň, která by mi měla umožnit zrychlit rytmus nabíjení, tím pádem ušetřit spoustu času. Hodně si od toho slibujeme, mám z toho radost," podotkl.

Do sportovního důchodu daleko

Olympijský triumf přijde Svobodovi už hodně vzdálený a cítí novou motivaci. "Nepřipadám si moc starý na to, abych končil. Chci ještě hodně trénovat a sportovat. Pokud budu zdravý, chtěl bych vydržet co nejdéle, minimálně jeden nebo dva olympijské cykly. Zbývá mi nějakých pět šest let, to uteče jako voda. Chci si to ještě pořádně užít, dokud budu schopný konkurovat," prohlásil.

David Svoboda:

"Po olympiádě v loňském roce jsem pociťoval docela velkou únavu ze stereotypu. Potřeboval jsem získat čerstvý vítr do života. Tím, že jsem rok nemohl závodit, dostal jsem o to větší chuť a teď se na to strašně těším."

Sezona začíná v březnu, na přípravu už moc času nezbývá. Cíle jsou jasné. "Máme mistrovství Evropa a světa – to jsou vrcholy sezony. Doufám, že se mi podaří tam něco předvést," vytýčil si Svoboda.

Hodně času hodlá trávit v zámoří. Čeká ho soustředění v Colorado Springs. Do USA odletí až ve chvíli, kdy si bude jist, že je naprosto zdráv a připraven trénovat. "Plán je takový, že se budu snažit trávit tam většinu času v příští sezoně. Hlavně abych měl čas jen na sport a nebyl rušen mimosportovními aktivitami, kterých v loňském roce hodně přibylo. Chci zkrátka odletět někam daleko do hor na čerstvý vzduch do vysokohorského sportovního centra," popsal Svoboda.

David Svoboda si získal sportovní fanoušky loňským triumfem na olympijských hrách v Londýně. Úspěchy však zaznamenával i dávno předtím. Ve své sbírce má už jedenáct medailí z vrcholných světových akcí, kde startoval s družstvem i jako jednotlivec. K nejcennějším patří ta za titul juniorského mistra světa z roku 2006. Jeho nejsilnější disciplínou je plavání, kterému se věnoval sedm let závodně. K pětiboji se pak dostal až v šestnácti letech. Závodí pod hlavičkou armádního klubu a loni byl povýšen na poručíka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články