Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Soukup se po životním úspěchu omlouval Němcům

Ruhpolding (Německo)  Biatlonista Jaroslav Soukup přijímal jako bronzový medailista z vytrvalostního závodu jednu gratulaci za druhou. Chodili mu blahopřát i domácí Němci, i když je právě on v Ruhpoldingu o cenný kov připravil. Soukup figuroval po druhé střelecké položce, tedy asi v polovině závodu, na 17. místě, ale pak přesně střílel, výborně běžel a posunoval se vzhůru. Do posledního kola vyjížděl pátý, ale skvělým finišem "vyfoukl" bronz o osm desetin Němci Andreasi Birnbacherovi a utišil tak do té doby bouřící zaplněné tribuny na stadionu.

"Omlouvám se," říkal Soukup po závodě gratulujícím členům německého týmu. Před závodem o medaili nahlas nemluvil. "Cílem bylo zajistit si účast v závodě s hromadným startem. A chtěl jsem se především vyvarovat chyb na střelnici, které jsem dělal ve sprintu i stíhačce. Zejména jsem myslel na to, abych neudělal dvě chyby v jedné položce. To už je pak většinou po závodě," uvedl.

Z dvaceti ran minul jen jeden terč při první stojce, druhé zastávce na střelnici, což byl ideální odrazový můstek k medaili. "Jsem moc rád, jak jsem střelbu zvládl."

Je nám líto, video expirovalo.
Soukupovi fandil každý. I jeptišky

Medaili věnoval rodičům a přítelkyni Renatě, která mu fandila u trati, i trenérovi Ondřeji Rybářovi. "Má se mnou nejvíce práce," řekl Soukup. "Je snem každého trenéra mít svěřence, který funguje jako hodinky. Pokud se jedná o Jardu, tak se ty hodinky občas malinko 'zpožďují', ale jinak šlapou perfektně," uvedl kouč.

Soukup je podle Rybáře svědomitý, ale přitom zůstává uvolněný. "Pro mnohé působí navenek až flegmaticky, uvnitř je to však velký bojovník," řekl trenér a Soukupa nazval "ryzím příroďákem".

Závod s hromadným startem pojede Soukup v klidu

Na světovém šampionátu čeká Soukupa ještě štafeta a závěrečný nedělní závod s hromadným startem. "To bude bonus, kterého si moc vážím. Vím, že na start půjdu v klidu, protože už jsem tu něco dokázal. Ten závod si prostě vychutnám," plánoval devětadvacetiletý biatlonista.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články