Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Skoky na lyžích přichází o legendu. Kariéru ukončil Rakušan Morgenstern

Salcburk – Získal tři zlata na olympijských hrách, osmkrát se na nejvyšší stupínek postavil na mistrovství světa a jednou ovládl Turné čtyř můstků. Skokan na lyžích Thomas Morgenstern však již další úspěchy do svých statistik nepřidá, jelikož se rozhodl ukončit kariéru. Sedmadvacetiletý Rakušan přiznal, že jeho rozhodnutí ovlivnily dva těžké pády, které ho potkaly v minulé sezoně a hodně poznamenaly jeho psychiku.

"Rozhodl jsem se udělat tlustou čáru. Jistota se mi po těžkých pádech už nevrátila," přiznal Morgenstern na tiskové konferenci v Salcburku. Především hororový karambol při tréninku na závod Světového poháru na velkém můstku v Kulmu prý nedokáže dostat z hlavy. 

Morgenstern byl po těžkém pádu, při kterém v polovině ledna utrpěl těžký otřes mozku s lehkým krvácením do mozku a zhmoždění plic, čtyři dny na jednotce intenzivní péče. Dokázal se ale zotavit a stihl i start na olympijských hrách v Soči, kde s rakouským družstvem získal stříbro. Pak ukončil sezonu. 

Na novou se sice dokázal po fyzické stránce opět špičkově připravit, hlava ale na můstku nespolupracuje. "Od pádu jsem na velkém můstku zvládl jen čtyři skoky," přiznal už začátkem září v rozhovoru pro Kronen Zeitung. 

Při přípravě s rakouským národním týmem si musel přiznat, že se především na velkém můstku a za špatného počasí cítí nejistě. "Před čtyřmi týdny v Planici jsem měl před skokem strach. Myslel jsem na to, že se mi může rozepnout vázání a že můžu udělat chybu," přiznal Morgenstern. Minulý týden se rozhodl odjet z reprezentačního soustředění v Innsbrucku a ukončit kariéru.

Nyní chce otec roční dcery věnovat více času rodině, co bude dál, ale neví. "Celý život jsem zasvětil skokům na lyžích. Neměl jsem žádný plán B," řekl Morgenstern, jenž vlastní pilotní průkaz na malá letadla a helikoptéry. "Létání je moje vášeň, tak asi strávím trochu víc času ve vzduchu," dodal.

Morgenstern je jedním ze čtyř skokanů, kteří během kariéry dokázali vyhrát olympijské hry, mistrovství světa, celkové hodnocení Světového poháru i Turné čtyř můstků. Ve sbírce má 14 seniorských zlatých medailí, tři světové tituly získal i jako junior.

Morgenstern opanoval v roce 2006 olympijské hry v Turíně, kde získal individuální zlato a vyhrál i závod družstev. Týmový triumf oslavil také o čtyři roky později ve Vancouveru. Z mistrovství světa má osm titulů (jeden individuální), v sezoně 2010/11 opanoval i Turné čtyř můstků. Světový pohár ovládl poprvé v sezoně 2007/08, v jejímž úvodu vyhrál rekordních šest závodů za sebou, podruhé získal Křišťálový glóbus v roce 2011.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články