Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Skaardal prohlédl tratě ve Špindlerově Mlýně, startovat by tu měla i Ledecká

Po osmi letech se vrátí do Špindlerova Mlýna Světový pohár ve sjezdovém lyžování. Lyžařky tu pojedou v březnu 2019 slalom a obří slalom. Startovat by měla i Ester Ledecká, která v obřím slalomu závodila na letošní olympiádě v Koreji. Uvažovalo se, že by se ve Špindlerově Mlýně tentokrát jel paralelní obří slalom, ale ten bude ve Svatém Mořici. Trať si přišel prohlédnout šéf ženské části SP Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Atle Skaardal.

Sport
zdroj: ČT4

Jeho tým byl v krkonošském středisku na inspekci, která pravidelně předchází všem podnikům elitního seriálu. Probíraly se především detaily zaměřené například na bezpečnostní opatření nebo televizní pokrytí. "Většina věcí, o kterých jsme mluvili, není nic nového pro organizační tým, protože má zkušenosti s pořádáním velkých závodů," řekl Skaardal.  

Funkcionáři FIS si prošli oba závodní svahy i cílový prostor. "Chceme, aby to byla velká aréna. Hraje to roli ze sportovního pohledu, ale také pro diváky, aby si to užili," doplnil někdejší norský lyžař. Ve Špindlerově Mlýně se Světový pohár konal naposledy v roce 2011, kdy byla největší domácí hvězdou slalomářka Šárka Záhrobská. Tentokrát by ji měla zastoupit dvojnásobná olympijská vítězka Ledecká, i když její oblíbené rychlostní disciplíny se ve Špindlerově Mlýně jet nemohou.  

"Také pro FIS je skvělé mít v závodě domácí lyžařku. Obří slalom zatím nebyl její nejsilnější disciplínou. Doufám, že se v dobré formě zúčastní obřího slalomu, což by bylo pro závod hodně pozitivní," řekl Skaardal. Ledecká už po sezoně hovořila o tom, že by se ve Špindlerově Mlýně, kde s lyžováním začínala a také dlouho žila, českým fanouškům ráda předvedla. To potvrdil i David Trávníček, šéf agentury Sport Invest, která Ledeckou zastupuje. 

Je nám líto, video expirovalo.
Začaly přípravy na SP ve Špindlerově Mlýně

"Startovat v rodné zemi na Světovém poháru je vždycky čest pro toho sportovce, takže v plánu to je. Nicméně závodní kalendář se teprve tvoří," řekl Trávníček. Očekává, že účast Ledecké by do Špindlerova Mlýna přilákala spoustu fanoušků.

Olympijská vítězka v super-G na lyžích i v paralelním obřím slalomu na snowboardu si bude asi muset v nadcházející sezoně vybrat, na jakém šampionátu bude startovat. Snowboardové MS v americkém Park City a mistrovství světa v alpských disciplínách ve švédském Aare se totiž překrývají. Lyžařské MS se koná od 5. do 17. února. Rychlostní disciplíny, které "obojživelnice" Ledecká preferuje, jsou ve Švédsku na programu ve stejném týdnu, jako se v zámoří pojedou paralelní disciplíny na snowboardu.

"Navíc různé kontinenty, ten přelet je prakticky nereálný," řekl k tomu Trávníček. Při finále Světového poháru v Aare o tom diskutoval se zástupci mezinárodní federace FIS a upozornil je, že je to nešťastné. Změna termínu některého ze šampionátů kvůli Ledecké je ale nereálná. To uznal i ředitel ženského Světového poháru FIS Atle Skaardal. "Není to moje rozhodnutí. Ale řekl bych, že je nulová šance na posun šampionátu. Je to obrovská akce, dlouhodobě plánovaná," řekl novinářům. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články